Mette Frederiksen: Efter påske kommer nyt reformudspil, der skal gøre os fri af russisk gas

Regeringen er snart klar med udspil til at lukke for russisk energi og sætte mere fart på udbygningen af vindmøller. Det fortalte statsministeren under tirsdagens partilederdebat i Folketinget. 

Mads OutzenMaja HagedornMorten Øyen

"Umiddelbart efter" påsken er regeringen klar til at præsentere en plan for, hvordan vi kan sætte en stopper for russisk gas i Danmark.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i tirsdagens partilederdebat i Folketinget.

Der er to udfordringer med russisk gas. Det er russisk, og det er gas.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Partileder

Planen vil være en del af reformudspillet "Danmark kan mere II", som altså vil rumme et forslag til, hvordan der kan sikres en "ambitiøs og hurtig grøn omstilling" og dermed et farvel til den russiske gas.

”Vi skal fastholde det hårdest mulige pres på Rusland, derfor skal Danmark så hurtigst som muligt være uafhængig af russisk energi,” sagde Mette Frederiksen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, spurgte efterfølgende, hvornår statsministeren sigter efter, at Danmark kan være fri af gas fra Rusland.

”Jeg tør ikke sætte en præcis dato på endnu, men det er selvfølgelig noget af det, vi skal kigge ind i sammen, partierne bag det nationale kompromis,” svarede Mette Frederiksen.

Åbner for brede forhandlinger

Det nationale kompromis blev indgået 6. marts mellem regeringen, Venstre, Konservative, Radikale og SF, og er en aftale, som vil skrue op for forsvarsudgifterne, sætte forsvarsforbeholdet til folkeafstemning og sikre uafhængighed af russisk gas.

Alt sammen som svar på Ruslands angreb på Ukraine.

Læs også

Mette Frederiksen åbnede fra talerstolen dog op for, at flere partier kan komme med i de kommende forhandlinger om at komme af med russisk gas og en hurtigere grøn omstilling.

”Jeg håber, vi kan have et åbent sind for, at andre partier i Folketinget også kan være med i det her vigtige arbejde,” sagde statsministeren.

Ellers var Mette Frederiksen tirsdag sparsom med at fortælle, hvad det kommende reformudspil skal indeholde.

Langt mere havvind 

Ifølge Altingets oplysninger barsler regeringen dog med en plan for mere havvind inden 2030 og en plan for mangedobling af havvind frem mod 2050. Ligesom det er en reel overvejelse internt i regeringen, om en ny CO2-afgift skal være en del af reformforhandlingerne.

Regeringen holder i disse uger også møder med kommuner, industri, varmepumpebranchen og fjernvarmesektoren for at se på, hvor hurtigt husstande i naturgasområdet kan blive koblet på fjernvarme eller varmepumper, samt om store gasforbrugere i industrien kan skifte til anden brændsel.

Tirsdag luftede Mette Frederiksen i Folketinget også ideen om, at politikerne bliver nødt til at gøre noget ved, at sagsbehandlingstider, klageadgang og miljøhensyn bremser udbygningen af vedvarende energi.

”Det anerkender vi i høj grad, og jeg er nødt til at sige, at vi er også klar til at gå ind i de dilemmaer. Der er nødt til at komme fart på,” svarede Radikales Sofie Carsten Nielsen statsministeren.

Ellemann ser to udfordringer

Den radikale leder gjorde i debatten også opmærksom på, at hendes parti for en måned siden kom med et energiudspil, der kan halvere Danmarks fossile gasforbrug inden 2025 og blive det helt kvit i 2028.

”Det er ikke et spørgsmål, om vi skal træffe historiske energibeslutninger i de her dage. Det er et spørgsmål om, at hver dag tæller,” lød det fra Sofie Carsten Nielsen.

Også i blå blok fyldte grøn omstilling og uafhængighed af russisk gas i partilederdebatten.

Dansk Folkepartis nye partiformand, Morten Messerschmidt, mente, at der næppe er mange, der ikke vil udfase russisk gas, men at det interessante er, hvad man ønskede at sætte i stedet.

Selv pegede DF-formanden på, at penge fra EU måske kunne hjælpe med at bygge nye havne og infrastruktur, så man var bedre kan importere gas fra USA.

”Der er to udfordringer med russisk gas. Det er russisk, og det er gas,” svarede Jakob Ellemann-Jensen og pegede på, at nogle af de tiltag, han ser for sig, er mere biogas, gøre mere for at sætte de erhvervsordninger, som allerede findes, til at udfase gas for virksomheder, i spil, og gøre det nemmere for husstande at udfase deres naturgasfyr.

Partilederdebat er ny disciplin i Folketinget

Partilederdebatten er en forholdsvis ny debatdisciplin i Folketinget.

I spørgetimen med statsministeren svarer statsministeren på spørgsmål fra partilederne, og i spørgetiden svarer ministrene på spørgsmål fra alle folketingsmedlemmerne.

I 2019 indførte Folketinget så partilederdebatten for at ændre på den traditionelle kamp mellem oppositionen og regeringen, som de to andre former fordrer. Her får alle partilederne tre minutters taletid fra Folketingets talerstol, hvorefter der vil være korte bemærkninger fra de øvrige partiledere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00