Debat

SMVdanmark til HK: Personangreb løser ikke vores fælles udfordringer

REPLIK: Virksomheder og medarbejdere er i samme båd, og derfor bør begge parter samarbejde om at sikre en fælles fremtid med arbejdspladser og velfærd, skriver Jakob Brandt. 

Hvis tusindvis af små og mellemstore virksomheder går konkurs, fordi lønudgiften vælter dem, har alle tabt, skriver SMVdanmarks administerende direktør, Jakob Brandt.
Hvis tusindvis af små og mellemstore virksomheder går konkurs, fordi lønudgiften vælter dem, har alle tabt, skriver SMVdanmarks administerende direktør, Jakob Brandt.Foto: Pressefoto, SMVdanmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den senere tid har fagbevægelsens spydspidser langet ud efter mig personligt, i stedet for at forholde sig til den kritik og de argumenter, jeg har fremført på vegne af vores 18.000 medlemsvirksomheder.

For eksempel har Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat, her i Altinget skrevet, at hun ligefrem blev vred, da hun hørte mig kritisere trepartsaftalen om lønkompensation.

Det ærgrer mig især, fordi tiden ikke er til personsager, men i stedet at finde en akut løsning på, hvordan vi kan sikre erhvervsliv, fremtid og arbejdspladser i Danmark.

Pengekassen er tom
Lige nu er arbejdspladser i hele landet i fare, og hvis tæppet hives væk under de små og mellemstore virksomheder, vil der være markant færre arbejdspladser og virksomheder til at finansiere vores fælles fremtid og velfærd.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Lønmodtagerne har utvivlsomt lidt under krisen, ligesom virksomhederne har.

Udfordringen ligger i, at utallige virksomheder i Danmark er tvangslukket og derved ikke kan skabe indtægter til aflønning af medarbejdere, der stadig skal have løn fra deres arbejdsgiver, som ikke kan få pengene refunderet eller dækket.

Vores medlemmer er gået utroligt langt for at holde på deres dygtige medarbejdere, men der er grænser for, hvor længe de selv kan bære den byrde.

Jakob Brandt
Adm. direktør, SMVdanmark

Vores medlemmer er gået utroligt langt for at holde på deres dygtige medarbejdere, men der er grænser for, hvor længe de selv kan bære den byrde at skulle betale mellem 10 og 25 procent af den enkelte medarbejders løn.

Lønkompensationsaftalen indebærer nemlig ikke 100 procent kompensation for lønnen. Der ligger stadig en betragtelig regning hos virksomheden, samtidig med at den ingen indtjening har.

Vi har oplevet faser med nedlukning og de facto nedlukning i snart et år, og pengekassen er nu lige så tom som udsigterne til at kunne skabe indtjening til aflønning.

Derfor er vi nødt til at kalde på handling lige nu, hvis vi skal redde arbejdspladserne og virksomhederne i Danmark.

Læs også

Urimelig forskelsbehandling
Fællesskabet har været altafgørende for denne krise. Derfor har SMVdanmark et brændende ønske om, at virksomhederne tilgodeses og anerkendes for deres nuværende situation, hvor de kæmper med basal overlevelse.

De vil gerne holde på medarbejderne, holde gang i deres livsværk og åbne op for glade medarbejdere igen, men det kan de ikke, hvis kompensationsaftalerne ikke forbedres og virksomhederne fortsat skal betale penge, de ikke har, og er frataget muligheden for at tjene nogen.

Vi ser også, at selvstændige kompenseres lavere end medarbejdere, selvom de selvstændige også har udgifter, en hverdag og familie, der skal brødfødes.

Det er ikke rimeligt at byde selvstændige den forskelsbehandling, der også skaber en ubehagelig situation for lønmodtageren, når ens chef er dårligere stillet end én selv og skal have penge med på arbejde fra egne lomme for at kunne beholde sine medarbejdere.

Arbejdsgivere og lønmodtagere er i samme båd i denne krise. Det gælder vores fælles fremtid, arbejdspladser og velfærd.

Derfor nytter det ikke noget, hvis båden har et gabende hul i den ene ende. Hvis tusindvis af små og mellemstore virksomheder går konkurs, fordi lønudgiften vælter dem, så har vi alle tabt. Både lønmodtagere og arbejdsgivere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja C. Jensen

Forbundsformand, HK Danmark
Hotelreceptionist

0:000:00