Støttepartier ærgrer sig over plan om "hovedløst" sent CO2-loft i byggeriet

KLIMA: Regeringen lægger i udspillet til en ny strategi for bæredygtigt byggeri op til først at indføre et loft for CO2-udledning ved nybyggeri i 2027. "Hovedløst", mener SF, mens Dansk Beton kalder ambitionerne for "fodslæbende". 

"Det virker helt hovedløst at vente til 2027," siger SF's klimaordfører, Signe Munk.
"Det virker helt hovedløst at vente til 2027," siger SF's klimaordfører, Signe Munk.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det har været vores vurdering, at det her er måden at gøre det på, så vi er på den sikre side i forhold til det datagrundlag, som vi skal bruge, og så vi ikke forcerer det så meget, at der kommer unødigt store udgifter for byggeriet.

Kaare Dybvad Bek (S)
Boligminister

Det er ikke hver dag, at en politisk idé modtages med hovedrysten og utålmodige suk hos både venstrefløjen og erhvervslivet. 

Ikke desto mindre er det lykkedes regeringen, der med sit udspil til en ny strategi for bæredygtigt byggeri blandt 20 andre initiativer foreslår at indføre et loft for CO2-udledning i forbindelse med nybyggeri, der skal gælde fra 2027.

Det er alt for sent, lyder det fra flere af regeringens støttepartier og en stribe af interesseorganisationer. 

Dokumentation

Sådan skriver regeringen i sit udspil

Reference- og grænseværdier for klimaaftryk fra bygninger

"Den frivillige bæredygtighedsklasse indeholder et krav om livscyklusvurdering (LCA), der beregner byggeriets CO2-udledninger over hele dets livscyklus. Initiativet skal sikre udvikling og indførelse af referenceværdier, der senere kan udgøre en grænseværdi fra 1. januar 2027, det vil sige et egentligt krav til den maksimale CO2-udledning fra nybyggeri. Det skal desuden analyseres, hvordan der kan skabes en målestok eller et grundlag for CO2-grænseværdier for ombygnings- og renoveringsprojekter."

Kilde: Udspil til strategi for bæredygtigt byggeri 


Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00