Debat

TDC NET: Virksomhederne må træde i karakter nu, for klimakrisen holder ikke pause til COP28

På COP27 blev beslutningen om en klimafond til udviklingslandene overskygget af manglende handling og fremskridt, der kan bringe Paris-aftalens målsætninger inden for rækkevidde. Vi virksomheder må sammen tage afgørende skridt i dette årti og løse klimaudfordringerne, skriver Michel Jumeau. 

<div>Virksomhederne skal vise vejen, fordi de kan gøre en forskel, når det kommer til klimahandling, skriver Michel Jumeau.</div><div><br></div>
Virksomhederne skal vise vejen, fordi de kan gøre en forskel, når det kommer til klimahandling, skriver Michel Jumeau.

Foto: © Via Ritzau, Ritzaus pressetjeneste 2022
Michel Jumeau
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

FN’s klimakonference COP27 endte med blandede resultater. Der blev etableret en klimafond, der har til formål at hjælpe de udviklingslande, der er hårdest ramt af klimaforandringer, men muligheden for at reducere CO2-udledningerne blev spildt. Så samlet set har vi ikke bevæget os tættere på en løsning af klimakrisen.

Klimahandling i dette årti er afgørende for, at vi når at forhindre uoprettelig skade på klimaet. Her skal virksomhederne vise vejen, fordi de kan gøre en forskel.

Tal fra det internationale klimainitiativ Science Based Targets initiative (SBTi), som blandt andet Verdensnaturfonden, WWF, og FN står bag, viser, at 85 procent af de globale CO2-udledninger stammer fra virksomhedernes aktiviteter. Virksomheder har et ansvar, men også en mulighed for at reducere klimaaftrykket markant – og vi behøver ikke vente på resultater fra COP-møderne.

Alle virksomheder må forholde sig til, at vi undergraver egne forretningsmuligheder, hvis vi ikke handler hurtigt. Ressourcerne forsvinder, hvis vi ikke bruger og genbruger dem godt nok. Det handler også om, at ultimativt kan politikerne tvinges til at træffe så vidtgående tiltag for at redde klimaet, at vækst, velfærd og jobskabelse rammes. Det er ikke i nogens interesse.

Sæt ambitiøse mål

For få uger siden validerede SBTi TDC NETs mål om netto-nuludledning i 2030 som den første virksomhed i verden. Det er 20 år før målsætningen for Paris-aftalen. Som en ansvarlig virksomhed går vi forrest med meget ambitiøse mål, fordi vi kan. Ikke alle virksomheder kan nå en netto-nuludledende forretning årtier før 2050. Men dem, der kan, bør sætte ambitiøse mål.

Alle virksomheder må forholde sig til, at vi undergraver egne forretningsmuligheder, hvis vi ikke handler hurtigt

Michel Jumeau
Administrerende direktør, TDC NET

Heldigvis går det den rigtige vej med virksomhedernes engagement, som generalsekretær i WWF Danmark, Bo Øksnebjerg, forleden slog fast på finans.dk: ”det er politikernes ambitioner, der har startet det, men i øjeblikket er det virksomhederne, der driver det fremad”.

I samme artikel fremgik det, at der de seneste år er sket en markant stigning i virksomheder, der forpligter sig til at reducere deres CO2-udledninger via SBTi for at nå Paris-aftalens målsætninger. Det er positivt, fordi de virksomheder, der tilslutter sig SBTi, reducerer i gennemsnit næsten ni procent af deres årlige udledninger. Det er en større reduktion, end der skal til for at nå Paris-aftalens 1,5 graders-mål.

Ekstra positivt er det, at danske virksomheder endda er blandt verdens bedste til at fastsætte ambitiøse klimamål og tilslutte sig SBTi ifølge en ny rapport fra Global Compact Network Denmark.

Vi skal hjælpe mindre leverandører

Derudover har danske virksomheder en særlig fordel, fordi vi har en stærk digital infrastruktur og er et af de mest digitaliserede lande. Det giver danske virksomheder en unik mulighed for at bidrage med digitale løsninger på klimakrisen.

Alene via mobilteknologiske løsninger forventer man at kunne reducere klodens CO2-udledninger på tværs af brancher med 15 procent ifølge rapporten “Connectivity & Beyond” af BCG (Boston Consulting Group) og den europæiske forening ETNO (European Telecommunications Network Operators).

Det er en fordel, at virksomheder er afhængige af hinanden. Skal én virksomhed reducere CO2-udledninger fra sin værdikæde, påvirker det leverandørerne, der også er nødt til at indføre klimatiltag

Michel Jumeau
Administrerende direktør, TDC NET

Dét er selvfølgelig et fokusområde for os. Vi investerer hvert år milliardbeløb i vores teknologiske udvikling, så vi kan udfase ældre teknologiske løsninger. Et konkret eksempel er, at vores 5G mobilnet er 10 gange mere energieffektivt til at transportere data end vores 4G mobilnet.

Det er også en fordel, at virksomheder er afhængige af hinanden. Skal én virksomhed reducere CO2-udledninger fra sin værdikæde, påvirker det leverandørerne, der også er nødt til at indføre klimatiltag.

Vi kommer med andre ord ikke selv i mål uden klimafokuserede leverandører.

Derfor skal vi – og andre virksomheder – hjælpe mindre leverandører med at omstille deres forretning, og for de større virksomheder skal der stilles høje krav om reduktioner.

I TDC NET samarbejder med en stribe internationale teleselskaber i Joint Audit Cooperation om klimakrav til vores leverandører. For selvom vi er en vigtig kunde for en del af vores leverandører, så er vi intet i forhold til det pres, vi lægger sammen med de andre store teleselskaber i verden.

Det samarbejde er et klart eksempel på, at hvis klimakrisen skal løses, skal virksomheder arbejde sammen og gerne på tværs af grænser. Ingen virksomhed har gavn af at komme først i mål, hvis resten ikke kommer med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Øksnebjerg

Afgående generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

0:000:00