Vestager er klar på tredje tur som EU-kommissær: Jeg elsker det her job, hvorfor lukke døren?

Efter snart et årti i EU-Kommissionen har Margrethe Vestager appetit på en periode mere: "Jeg har et langt arbejdsliv foran mig. Jeg synes, det handler om at holde døre åbne snarere end at smække dem i hovedet på nogen," siger hun.

"Det blev tre meget anderledes måneder i mit liv," siger Margrethe Vestager om sin netop overståede orlov, som hun holdt, mens hun gik efter jobbet som europæisk bankchef. Nu er hun klar til en tredje periode som EU-kommissær for Danmark.
"Det blev tre meget anderledes måneder i mit liv," siger Margrethe Vestager om sin netop overståede orlov, som hun holdt, mens hun gik efter jobbet som europæisk bankchef. Nu er hun klar til en tredje periode som EU-kommissær for Danmark.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Maja HagedornThomas Lauritzen

BRUXELLES: Selv om hun tidligere er blevet mødt af en kold skulder fra den danske regering, slår Margrethe Vestager nu fast, at hun gerne vil fortsætte som kommissær, når hendes mandat udløber om et lille års tid.

"Det kunne jeg da godt tænke mig," siger hun i et kommende interview med Europa-analytiker Thomas Lauritzen i Altingets EU-podcast:

"Man skal jo ikke sige, at der er noget, man ikke vil. Man skal være åben for de ting, der melder sig," tilføjer hun i udsendelsen, som udkommer torsdag.

I ni år har Margrethe Vestager været Danmarks repræsentant i Europa-Kommissionen. Siden 2019 som ledende næstformand med ansvar for konkurrence og for EU's digitale omstilling.

Når det kommende europaparlamentsvalg har fundet sted næste sommer, skal en ny Kommission sammensættes. Derfor er det også "meget, meget tidligt at forholde sig til" en tredje periode, understreger Margrethe Vestager.

Men hun "holder" sine "muligheder åbne", tilføjer hun. 

Læs også

Tre meget anderledes måneder er ovre

Vestager er netop vendt tilbage til posten som EU-kommissær efter at have brugt de seneste tre måneder på at forsøge at blive den næste chef for EU's investeringsbank, EIB, der er verdens største multilaterale bank med hovedsæde i Luxembourg. I sidste ende gik jobbet dog til spanieren Nadia Calviño.

"Det blev tre meget anderledes måneder i mit liv," fortæller hun.

Var stillingen blevet ledig tidligere i perioden, havde hun "med 100 procents sikkerhed ikke søgt", tilføjer EU-kommissæren. Men med kun et år tilbage af Kommissionens arbejde er sagen en anden. 

"Vi fremsætter næsten ikke nogen lovforslag længere. De fleste af kollegerne er optaget af at få lavet de politiske aftaler mellem Rådet og Parlamentet, så de lovforslag, vi har fremsat, faktisk kan blive til virkelighed," lyder det fra Margrethe Vestager.

"Så når det nu skulle være, tror jeg ikke, det er den værste periode at have haft orlov i."

"Undskyld mig, men det forekommer lidt underligt"

Undervejs i kapløbet om EIB-posten luftede Margrethe Vestager alligevel tanken om at fortsætte som kommissær. Det skete på Tænketanken Europas årlige konference i Industriens Hus i København i begyndelsen af november.

Men samme dag punkterede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) drømmen. Der var brug for fuldt fokus på at sikre hende titlen som bankchef, mente han.

"Undskyld mig, men det forekommer lidt underligt," konstaterede Løkke over for Altinget.

Det var dog "sagt med et smil på læben", fortæller Margrethe Vestager i Altingets europæiske podcast. 

"Det er jo godt, hvis den, der får gennemført lovgivningen, også er der til at sørge for, at den faktisk bliver gjort til virkelighed i fuld skala. Så det var mere med den på, jeg sagde, at det ville være naturligt, at man fortsætter," siger hun.

Vil hellere holde døre åbne end smække dem i hovedet på nogen

Nu siger du jo, at du faktisk godt kunne tænke dig en periode mere. Tror du, at regeringen vil give dig sådan en periode igen? Er det muligt?

"Jeg tror ikke, man skal forholde sig til det på den måde, for jeg synes ikke, man kan fortænke mig i at have den overvejelse. Jeg elsker det her job," svarer Margrethe Vestager.

"Det ville være lidt barskt at sige: 'Det kan du godt holde op med at tænke på.' Hvad er jeg? 55 år. Jeg har et langt arbejdsliv foran mig. Jeg synes, det handler om at holde døre åbne snarere end at smække dem i hovedet i nogen," tilføjer hun.

Hvis det ikke skal være dig, hvem skal det så være?

"Det tror jeg, du skal spørge nogle andre om."

 

Du kan høre hele det store interview med Margrethe Vestager i Altingets podcast, Altinget taler om Europa, torsdag

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024