Vil Brexit øge pres på danske arbejdsvilkår? Fagforeninger håber det bedste, men frygter det værste

KONSEKVENS: For arbejdsmarkedets parter har det været afgørende, at brexit-aftalen holdt briterne fast på EU's standarder for løn- og arbejdsvilkår. DA er trygge ved aftalen, mens der er større skepsis i fagbevægelsen.

3F og Dansk Arbejdsgiverforening er uenige om, hvorvidt Brexit-aftalen i praksis vil sikre, at danske lønmodtageres løn-og arbejdsvilkår ikke bliver forringet.
3F og Dansk Arbejdsgiverforening er uenige om, hvorvidt Brexit-aftalen i praksis vil sikre, at danske lønmodtageres løn-og arbejdsvilkår ikke bliver forringet.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

I forhold til håndhævelsesmekanismerne på ”spillebanen” havde ønsket os en Ferrari, men i stedet fik vi en Saab. Og nu skal vi arbejde med at få det bedste ud af den Saab.

Peter Kaae Holm
EU-politisk ansvarlig hos 3F

Julens aftale mellem EU og briterne udløste et lettelsens suk blandt arbejdsmarkedets parter, fordi den i vid udstrækning holder hånden under de 400.000 danske arbejdspladser, der er afhængige af samhandel med briterne.

Men kigger man længere ned i detaljen, er der mere usikkerhed om brexit-aftalens konsekvenser for det danske arbejdsmarked.

Det gælder især spørgsmålet om, hvorvidt Storbritannien fremover vil blive forpligtet til at leve op til EU's krav til arbejdsmiljø og arbejdstagerrettigheder.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00