Formand for Det Etiske Råd: Vi kan ikke følge med

Mange nye og klassiske etiske spørgsmål har kombineret med udflytning og corona presset sekretariatet bag Det Etiske Råd så langt, at rådet har svært ved at møde efterspørgslen. Og det ærgrer rådets formand Leif Vestergaard Pedersen, der dog ser lys forude med det nye Nationalt Center for Etik. Især fosterdiagnostikken trænger til belysning.

Det Etiske Råd sakker bagud og kan ikke følge med efterspørgslen på deres overvejelser. Især et område som fosterdiagnostik har brug for etiske input, siger formand for Det Etiske Råd Leif Vestergaard Pedersen.
Det Etiske Råd sakker bagud og kan ikke følge med efterspørgslen på deres overvejelser. Især et område som fosterdiagnostik har brug for etiske input, siger formand for Det Etiske Råd Leif Vestergaard Pedersen.Foto: colourbox.com
Paula Larrain

Som vordende mor kan man på nettet købe en test, som kan vise fosterets risiko for at udvikle kræft i en sen alder. Hvad er det rigtige at gøre, hvis testen er positiv? Skal hun vælge en abort eller føde barnet og give beskeden videre i konfirmationsgave?

Det er svære spørgsmål og noget, som Det Etiske Råd rigtig gerne vil bidrage med input til. Men det må vente, fordi rådet ikke føler sig godt nok klædt på til den store debat.

”Vores ambition er at være mere aktuelle både på de klassiske områder og på nye emner. Det udfordrer os, og vi må sige, at vi har svært ved at følge med. Og det er lidt ærgerligt i en situation, hvor man flere og flere steder fra kalder på overvejelser fra Det Etiske Råd,” siger Leif Vestergaard Pedersen, der i år trådte til som formand.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00