Mette Frederiksen vil genvinde tabte vælgere med pensionsforslag: Nogle af dem savner noget socialdemokratisme
Danskerne skal igen have tillid til, at Socialdemokratiet kæmper for "det rigtige", og derfor er partiet nødt til at profilere sig tydeligere i SVM-regeringen, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen. Hun siger, at nyt pensionsudspil indvarsler en ny "fase" for regeringen.
Malte Bruhn
JournalistSocialdemokratiets forslag om at bremse den automatiske stigning i pensionsalderen skal genvinde tilliden hos de hundredetusindvis af vælgere, der har vendt partiet ryggen i kølvandet på beslutningen om at gå i regering med Venstre og Moderaterne.
Det fortalte statsminister og S–formand Mette Frederiksen, da hun onsdag mødte pressen i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde på Munkebjerg Hotel ved Vejle Fjord.
"Det (forslaget, red.) er en del af den kontrakt, vi gerne vil have med danskerne om, at der skal være tillid til, at vi kæmper for det rigtige," sagde hun.
Vi kommer ikke med en fiks og færdig model
Mette Frederiksen
Statsminister og formand for Socialdemokratiet
Meldingen på pressemødet kommer på bagkant af en politisk sæson, der mildest talt har været hård for Socialdemokratiet.
Den nedadgående spiral i meningsmålingerne kulminerende ved EU–valget i juni, der endte som en regulær vælgerlussing for statsministerpartiet, der blev overgået af SF i kampen om at blive det største parti.
Få dage efter valget sagde Mette Frederiksen til TV 2, at resultatet ikke var "godt nok," og at hun derfor ville bruge sin sommer på at gå i "tænkeboks" og siden "handle på" konklusionerne.
Savner socialdemokratisme
På Munkebjerg Hotel slog Mette Frederiksen fast, at hendes nye forslag kommer i direkte forlængelse af turen i tænkeboksen.
"Vi fik et dårligt europaparlamentsvalg, og det har vi selvfølgelig brugt som anledning til at tænke os om. Hvis jeg skal gøre det kort, så tror jeg, at der er nogle, der savner os. Der er nogle nuværende og tidligere socialdemokratiske vælgere, der savner noget socialdemokratisme. Og det hører vi selvfølgelig efter," lød det fra Mette Frederiksen.
Hun understregede, at hun – trods Socialdemokratiets solomelding, der ikke er klappet af med hverken Venstre eller Moderaterne – er "rigtig glad for regeringen" og de mange resultater, den leverer.
Problemet er, at vælgerne har svært ved at forskel på de tre partier, fortalte hun.
"Danskerne er ikke tankelæsere. Så de aner ikke, hvad vi sidder og kæmper for, når vi sidder i de interne møder i regeringen. For selvfølgelig lægger vi arm med de to andre partier," sagde hun.
Det er på baggrund af den analyse, at Mette Frederiksen, Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen nu har besluttet sig for at gå ind i en ny "fase".
"Vi synes, det går rigtig godt i regeringen. Men vi vil give noget mere plads til, at de tre partier kan udtrykke, hvad de mener hver især. Det er det her også et eksempel på".
Ingen konkret model
Mette Frederiksen afviste på pressemødet, at hendes forsøg på at genvinde tilliden hos frafaldne socialdemokrater kommer på bekostning af den økonomiske ansvarlighed.
Det er ellers en kritik, som en række erhvervsorganisationer har fremført i kølvandet på den nye melding.
De påpeger alle, at velfærdsforliget fra 2006, der dikterer den stigende pensionsalder, er en hjørnesten i den danske velfærdsøkonomi.
Derfor er det i deres øjne helt forkert, at Socialdemokratiet nu vil genforhandle aftalen.
"Vi mener godt, at man kan lave en mere social retfærdig indretning af pensionsystemet, der stadigvæk er økonomisk ansvarligt," sagde statsministeren til kritikken.
Der er nogle nuværende og tidligere socialdemokratiske vælgere, der savner noget socialdemokratisme
Mette Frederiksen
Statsminister og formand for Socialdemokratiet
Den socialdemokratiske melding går konkret på, at partiet vil stemme ja til at forhøje folkepensionsalderen til 70 år som planlagt.
Men når det er gjort, vil Socialdemokratiet ændre modellen, så den bliver mere "lempelig" og "socialt retfærdig".
På pressemødet afviste hun at forklare, hvad det helt konkret indebærer.
"Vi kommer ikke med en fiks og færdig model. Det gjorde vi heller ikke, da vi fremlagde Arne–pensionen," lød det.
På samme måde ville statsministeren ikke give et bud på, hvor mange milliarder forslaget vil koste i statskassen og i tabt arbejdsudbud.
Der kom heller ikke et klart svar på, om Socialdemokratiet vil fremlægge et konkret udspil og en dertilhørende finansiering på denne side af folketingsvalget.
"Det er afgørende, at vi lægger vores principper og holdninger frem nu, og så tager vi en diskussion om det. Det er jeg sikker på, at danskerne kan forholde sig til. Og så skal vi nok lande på en konkret model," sagde hun.
Ny valuta?
Ifølge Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, er Socialdemokratiets nye pensionspolitik opsigtsvækkende.
Den repræsenterer nemlig – i hans øjne – et "frontalt opgør" med den "arbejdsudbudstænkning", Mette Frederiksen har holdt "intenst fast i" gennem de seneste år.
Folk skal jo ikke være brolæggere, indtil de er langt oppe i firserne
Mette Frederiksen
Statsminister og formand for Socialdemokratiet
Han henviser til, at Mette Frederiksen, Lars Løkke Rasmussen og den daværende Venstre–formand, Jakob Ellemann–Jensen, sidste år skød den politiske sæson i gang med budskabet om, at det såkaldte arbejdsudbud var den nye "valuta" på Christiansborg.
Selvom det nye pensionsforslag vil betyde, at arbejdsudbuddet bliver mindre, så afviste Mette Frederiksen på pressemødet, at regeringen har indledt et opgør med det gamle mantra.
"Det er fortsat rigtigt, at vi mangler arbejdskraft i dele af det danske samfund," sagde hun og tilføjede:
"Men folk skal ikke være brolæggere, indtil de er langt oppe i firserne. Og man kan heller ikke arbejde i Kriminalforsorgen, til man er 100. Selvom vi har behov for arbejdskraft, så bliver der nødt til at være noget sund fornuft og noget social balance".