Konservative afviser dobbeltmoral: "Jan E. Jørgensen kan selv kravle ned fra sin høje hest"

Konservative afviser anklager fra Venstre om dobbeltmoral i sagen om koranafbrændingerne. Man kan godt ønske at forbyde flagning med andres flag, samtidig med man beskylder regeringen for at indskrænke ytringsfriheden, siger udenrigsordfører.

Helle Bonnesen mener ikke, at Konservative skal kravle ned fra nogen høj hest - det burde Jan E. Jørgensen derimod, siger hun.
Helle Bonnesen mener ikke, at Konservative skal kravle ned fra nogen høj hest - det burde Jan E. Jørgensen derimod, siger hun.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Få uger før Konservative argumenterede hårdnakket imod regeringens forslag om at forbyde koranafbrændinger, foreslog partiet selv at forbyde flagning med andre nationers flag.

Er det hyklerisk at ville indskrænke ytringsfriheden på ét område, men ikke et andet? Eller er der tale om to vidt forskellige ting?

Det er Venstre og Konservative uenige om.

Venstres Jan E. Jørgensen siger i et interview i Altinget, at "Konservative skulle kravle ned fra den høje hest".

"Hvordan kan man den ene dag ville forbyde folk at kunne hejse det israelske flag i flagstangen i sympati med Israel og så næste dag sige, at det selvfølgelig skal være lovligt at brænde en bog, som betyder rigtig meget for over en milliard mennesker i verden? Det har jeg svært ved at forstå," siger Venstre-politikeren.

Hos Konservative køber man ikke kritikken.

Partiets kritik af et koranafbrændingsforbud handler først og fremmest om, at muslimske lande ikke skal kunne udøve indflydelse på dansk lovgivning. Det fortæller udenrigsordfører Helle Bonnesen.

"Indtil videre har Konservative ikke ment, at det er nødvendigt at ændre lovgivningen, og derfor skal det ikke være sådan, at vi giver efter, når diktatoriske islamiske stater siger, at vi skal," siger hun og fastslår:

"Vi mener, at dansk lovgivning skal laves af danskere i Danmark."

Konservatives kritik af regeringens forslag er dog to-sidet, understreger Helle Bonnesen. Udover frygten for muslimske landes indblanding er partiet nemlig også bange for, at ytringsfriheden indskrænkes.

Læs også

To forskellige ting

Har Jan E. Jørgensen ikke en pointe i, at det er svært at tage seriøst, at et forbud mod koranafbrændinger skulle være et indgreb i ytringsfriheden, når I selv har foreslået at forbyde flagning med andre landes flag?

"Nu er han jo selv en politiker, der ikke har været specielt stringent i de udmeldinger, han har haft de sidste par år. Vi mener, at det er to forskellige ting, der dog har det til fælles, at de værner om de danske værdier og samlingspunkter," siger Helle Bonnesen og fortsætter:

"Vi værner om retten til at ytre sig, og vi værner om, at vores flag skal være vores samlingspunkt. Derudover har reglerne omkring flag været meget løse – næsten anarkistiske – og det har været bekymrende. Det danske flag hører hjemme i Danmark."

Vi værner om retten til at ytre sig, og vi værner om, at vores flag skal være vores samlingspunkt.

Helle Bonnesen
Udenrigsordfører, Konservative

Ligesom det kan være en ytring at brænde en koran, kan det vel også være en ytring at flage med et flag?

"Ja, men man kan jo så også søge om at flage med et flag. Nu har vi ikke behandlet lovgivningen endnu, men som udgangspunkt skal det danske flag have fortrinsret."

Vil det sige, at koranafbrændinger er en mere central del af den danske ytringsfrihed end flagning med andre nationers flag?

"Det er to forskellige ting. De har dog det til fælles, at de er med til at værne om vores værdier. Men når man sætter det ind i den kasse, som Jan E. Jørgensen gør, er det måske nærmere for at forklare hans egen vaklen over hans synspunkter de seneste par år. Det giver ikke mening her."

Så der er ikke nogen høj hest, Konservative skal kravle ned fra?

"Nej, det kunne være, at Jan E. Jørgensen skulle."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Bonnesen

MF (K), medlem af borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
cand.merc. i strategi og marketing (CBS)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00