Ugen i dansk politik: Messerschmidt møder baglandet og Etisk Råd melder nyt om abort

Det er 50-året for indførelsen af retten til fri abort, og det markerer Det Etiske Råd med deres anbefalinger til ugegrænsen for abort. I Viborg byder Dansk Folkeparti inden for til årsmøde, og så er der sundhedspolitisk konference på Christiansborg. Få et overblik over ugen her. 

I Viborg åbner Dansk Folkeparti og partiformanden, Morten Messerschmidt, dørene for deres årlige landsmøde. Partiet skal blandt andet vælge deres kandidater til det kommende europaparlamentsvalg. 
I Viborg åbner Dansk Folkeparti og partiformanden, Morten Messerschmidt, dørene for deres årlige landsmøde. Partiet skal blandt andet vælge deres kandidater til det kommende europaparlamentsvalg. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Hverdagen banker igen på døren efter weekenden har nået sit endelige. Uden for døren står endnu en ny uge i dansk politik.

Ugen centrerer sig om en historisk milepæl. Det er nemlig 50 år siden, at Danmark indførte retten til fri abort. I den anledning fremlægger Etisk Råd deres overvejelser og anbefalinger bag ugegrænsen for abort. Grænsen er på 12 uger og har været uændret siden 1973.

To af Folketingets udvalg skal på studietur, og så ligger Christiansborg lokaler til en sundhedspolitisk konference samt en cykelkonference. 

I weekenden afholder Dansk Folkeparti deres årsmøde. Morten Messerschmidt sparker årsmødet i gang med sin formandstale, hvorefter partiet skal vælge sine kandidater til europaparlamentsvalget. 

Altinget giver dig her et overblik over ugen i dansk politik.

Mandag 

 • Klokken 10.00 kickstartes ugen i dansk politik med et åbent samråd på Christiansborg. Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) er blevet bedt om at kommentere på en afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der giver to udviste afghanere lov til at blive i landet. 
 • Klokken 15.00 får Europa-Parlamentet besøg af en de helt tunge skikkelser i europæisk politik, når franske Christine Lagarde, der står i spidsen for Den Europæiske Centralbank, holder tale for Unionens parlamentarikere. 

Tirsdag

 • Klokken 09.00 afholder Diabetesforeningen på Christiansborg en sundhedspolitisk konference under overskriften 'Den kroniske kur'. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) åbner debatten, hvorefter en række faglige oplæg og politiske debatter er på plakaten. 
 • Klokken 09.00 drager Udvalget for Landdistrikter og Øer til Norge. Her skal de indsamle viden om, hvordan Norge arbejder med at styrke landets yderområder. Udvalget vender snuden hjem mod Danmark 29. september. 
 • Klokken 10.00 er der debatmøde i Ribe, hvor Sebastian Klein, Ulla Tørnæs (V) og Eva Kjer Hansen (V) tager del i debatten om placeringen af et testcenter for kæmpevindmøller i Vadehavet. Debatmødet får også deltagelse af en lang række borgmestre fra de omkringliggende kommuner. 
 • Klokken 13.00 offentliggør Det Etiske Råd deres anbefalinger om ugegrænsen for fri abort. Det er 50 år siden, at retten til fri abort blev indført i Danmark. Dengang var ugegrænsen 12 uger, hvilket den stadig er den dag i dag. Rådet vil også præsentere deres overvejelser og viden om dødshjælp. 
 • Klokken 13.00 gør de tohjulede transportredskaber deres indtog på Christiansborg. Transportudvalget afholder nemlig cykelkonference. I samarbejde med Cyklistforbundet skal man blandt andet diskutere, hvordan man får flere børn til at vælge cyklen. 

Onsdag 

 • Klokken 09.00 rejser Sundhedsudvalget mod Island. Formålet med turen er ikke at se nordlys, men i stedet at indsamle viden og erfaringer fra Island, der har været succesfulde med at mindske unges forbrug af alkohol og rusmidler. 
 • Klokken 14.00 inviterer Erhvervsudvalget til en åben høring om iværksætteri. Det sker forud for regeringens lancering af en ny iværksætterstrategi, der forventes at lande på bordet i løbet af efteråret. 
 • Klokken 20.00 bliver den regnbuefarvede løber rullet ud i København. Danish Rainbow Awards bliver nemlig uddelt. 

Torsdag

 • Klokken 14.15 inviterer Ligestillingsudvalget til et åbent møde på Christiansborg. Samtalerne vil kredse om de anbefalinger, som Det Etiske Råd tidligere på ugen er kommet med om abortreglerne. Ligestillingsminister Marie Bjerre (V) vil udlægge regeringens umiddelbare holdning til spørgsmålet, og så vil en række medlemmer fra Etisk Råd være tilgængelige for spørgsmål.  

Fredag

 • Klokken 12.00 udløber den russiske ambassades frist for at reducere deres bemanding, som de er blevet pålagt af Udenrigsministeriet. Der er sat et loft på fem diplomater og 20 administrative og tekniske medarbejdere. 

Lørdag

 • Klokken 10.00 byder Dansk Folkeparti velkommen til deres årsmøde. Det foregår i domkirkebyen Viborg. Morten Messerschmidt skyder festlighederne i gang, og efter partiformandens tale vil partiet afholde valg om deres kandidater til det kommende europarlamentsvalget. 
 • Klokken 12.00 løber en demonstration for legalisering af cannabis på Christiania af stablen. Demonstrationen starter på Christiania, hvorefter folkemængden bevæger sig på Christianborgs Slotsplads. 

Søndag

 • Klokken 10.00 befinder Kroprins Frederik sig på Flyvestation Skrydstrup, hvor der afholdes en officiel modtagelsesceremoni for F-35 kampflyene, som Danmark modtog de første af 14. september.  
 • Søndagen slutter med ugens helt centrale emne; nemlig retten til fri abort. 1. oktober markerer nemlig 50 år med fri abort i Danmark. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024