Debat

S: Vi skal gå forrest, når vores værdier, rettigheder og interesser trues globalt

DEBAT: Flere autoritære regimer har medvind i disse år. Det skal Danmark sige fra overfor med socialdemokratisk udenrigspolitik og forpligtende fællesskaber, skriver udenrigsordfører Annette Lind (S).

Danmark skal kæmpe for en tryg og solidarisk verden ved blandt andet at øve indflydelse hos de lande, der tænker som os, gennem fællesskaber som FN og EU, skriver Annette Lind (S).
Danmark skal kæmpe for en tryg og solidarisk verden ved blandt andet at øve indflydelse hos de lande, der tænker som os, gennem fællesskaber som FN og EU, skriver Annette Lind (S).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Lind (S)
Udenrigsordfører

Forrige mandag var den 38-årige oppositionsleder, Maria Kolesnikova, på vej ned ad en central gade i Minsk, da maskerede mænd pludselig greb fat i hende, tvang hende ind i en minibus og kørte væk. Hun blev efterfølgende forsøgt udvist til Ukraine og sidder nu fængslet i Minsk.

På trods af dokumenteret valgfusk nægter Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, der har siddet på magten i intet mindre end 26 år, at udskrive nyvalg.

I stedet bruger han brutale metoder som bortførelse, udvisning, fængsling og tortur mod fredelige demonstranter, journalister, politiske modstandere og tilsyneladende tilfældige borgere. Alene for selv at bevare magten.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det må og skal vi reagere skarpt imod. Det har Danmark også gjort. Med skarp og klar fordømmelse af Lukasjenkos valgfusk. Ved at kræve EU-sanktioner. Ved at lancere konkret dansk hjælp på en halv million kroner til en akutindsats for at dokumentere regimets vold og tortur, retshjælp og noget så basalt og konkret som beskyttelsesudstyr og internetadgang til den hviderussiske frie presse.

Dét gør en reel og væsentlig forskel. Dét er socialdemokratisk udenrigspolitik i praksis.

Vi er et lille land, og vi kan ikke altid og på alle sager være helt i front. Men vi kan, skal og vil bruge vores forpligtende fællesskaber som for eksempel EU til at skubbe på for en mere retfærdig, tryg og solidarisk verden.

Annette Lind (S)
Udenrigsordfører

Skal beskytte vores unikke samfund
Selv den smukkeste rose må have torne for at beskytte sig selv. Sådan må vores udenrigs- og sikkerhedspolitik også være.

Skal vi beskytte det helt unikke samfund, vi har skabt i Danmark, så må vi også være parate til at stikke fra os når vores grundlæggende værdier, rettigheder og interesser trues globalt.

I disse år oplever vi desværre, at flere autoritære regimer har medvind, og at udemokratiske kræfter også trives inden for EU. Det gælder Polen og Ungarn, hvor retsstaten og mindretalsbeskyttelsen og de frie medier er under pres.

Globalt ser vi, at stormagterne Kina og Rusland træder længere frem på den internationale scene, mens USA har taget et skridt tilbage. Der udspiller sig derfor en ideologisk og systemisk kamp om, hvilke regler og værdier der skal gælde i verden i dag.

Stærke alliancer og forpligtende fællesskaber
Når de værdier, som vi vægter højt herhjemme, udfordres, er vi nødt til at markere os og handle. Vi skal sige fra over for de autoritære tendenser, og ingen må være i tvivl om, hvor Danmark står i forhold til grundlæggende værdier som frihed, demokrati og menneskerettigheder.

Derfor har den socialdemokratiske regering fremlagt sine visioner for en ny og værdibaseret udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, der skal tage udgangspunkt i socialdemokratiske værdier, såsom forpligtende fællesskab, solidaritet og ret og pligt.

Danmark skal fremme grundlæggende frihedsværdier og tale autoritære regimer som Hviderusland imod, når det er påkrævet. Ikke alene, men sammen med EU, FN og USA.

Samtidig skal vi øve indflydelse på de lande, der tænker som os. Og på den måde skabe stærke alliancer og forpligtende fællesskaber, der sætter handling bag ord, som modvægt til autoritære regimer.

Skubber på for en solidarisk verden
I sidste uge tog Danmark lederskab til at rejse skarp international kritik af Saudi Arabiens fortsatte brug af tortur, dødsstraf og forfølgelse af aktivister. Det skete under FN’s menneskeretsrådsmøde, hvor den danske ambassadør ved FN i Genève tog ordet på vegne af en bred koalition af lande.

29 lande havde efter et massivt dansk diplomatisk benarbejde tilsluttet sig det danske initiativ.

Det er et eksempel på, hvordan Danmark kan og vil gå i spidsen og skabe internationale alliancer og bruge FN som en mere aktiv udenrigspolitisk aktør.

Vi er et lille land, og vi kan ikke altid og på alle sager være helt i front. Men vi kan, skal og vil bruge vores forpligtende fællesskaber som for eksempel EU til at skubbe på for en mere retfærdig, tryg og solidarisk verden.

Kun gennem stærke forpligtende internationale fællesskaber kan vi sætte reglerne i verden og sørge for, at oppositionspolitikere som Maria Kolesnikova ikke skal kigge sig over skulderen, når de går ned ad gaden.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skal Danmarks nye udenrigsstrategi se ud?

Jeppe Kofod (S) vil inden for et halvt år fremlægge en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, der tager udgangspunkt i danske og socialdemokratiske værdier og ikke nødvendigvis i økonomiske interesser, lyder det fra udenrigsministeren.

Han fremhæver blandt andet demokrati, menneskerettigheder, lighed, ret og pligt og forpligtende fællesskaber som bærende elementer. Som udgangspunkt bliver det en socialdemokratisk strategi, uden bidrag fra de andre partier i Folketinget.

Altinget benytter anledningen og har spurgt partiernes udenrigsordførere: Hvordan skal Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi se ud? Er det en god idé, at den tager udgangspunkt i værdier frem for interesser? Og hvad kommer det reelt til at betyde?

 

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

0:000:00