EU’s lobbyregister bør gå hele vejen

LOBBYISME: 2100 har tilmeldt sig EU-Kommissionens frivillige lobbyregister efter det første år. Bedre end ingenting, men nu skal registrering gøres obligatorisk, lyder det fra ekspert.
Marie Louise Gørvild

Den første opgørelse over EU’s frivillige lobbyregister er nu blevet offentliggjort. Den viser, at 2100 organisationer og personer har ladet sig registrere. Og det tal glæder Kommissionen sig over. Dertil ser kommissionen det som et positivt tegn, at antallet af organisationer er langt større end antallet af personer.

Tallet er imidlertid svært at holde op mod det antal af lobbyister, der reelt eksisterer. Da registeret netop er frivilligt vides det ikke, hvor mange der ideelt set burde være registreret. Ifølge ugebladet European Voice er det kun 1/8 af lobbyisterne i EU, der har ladet sig tilmelde frivilligt. Tal fra EU-Kommissionen selv skønner, at der er omkring 15.000 personer i EU, der bedriver lobbyvirksomhed.

Næste skridt er tvungen tilmelding
På baggrund af opgørelsen fastslår EU-Kommissionen, at tvungen registrering ikke er nødvendig, da tallet af frivillige opfattes som højt. Det er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Gert Tinggaard Svendsen imidlertid ikke enig i:

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00