Lissabontraktaten klar til godkendelse

TRAKTAT: EU's stats- og regeringschefer har indfriet Tjekkiets krav om traktat-undtagelse. Med ny traktat om hjørnet går spillet om topposter ind i afgørende fase.
Marie Louise Gørvild

Den sidste hindring for godkendelse af Lissabon-traktaten blev ryddet af vejen, da stats- og regeringschefer for de 27 EU-lande sent torsdag blev enige om at give Tjekkiet en undtagelse for EU's charter for borger-rettigheder. Dermed skulle Tjekkiet som det sidste EU-medlemsland være klar til at godkende traktaten i løbet af få uger. Det skriver tv2.dk.

Med undtagelsen imødekom stats- og regeringscheferne den betingelse, som Tjekkiet præsident Václav Klaus har fremsat for at sætte sin signatur på den nye traktat, Lissabon-traktaten. Ifølge flere europæiske medier er Klaus tilfreds med undtagelsen, og har ikke i sinde at fremsætte yderligere betingelser for tjekkisk godkendelse af traktaten. EU må dog stadig afvente den tjekkiske forfatningsdomstol, der i næste uge vil afgøre, om traktaten er i strid med tjekkisk forfatning.

Baggrunden for Tjekkiets forbehold er, at præsident Klaus frygter, at tyskere og ungarere, som blev fordrevet fra det daværende Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig, vil forlange deres ejendomme tilbage med hjælp fra EU-charteret om borgerrettigheder. 

0:000:00