Ny rangliste skal måle universiteters frihed i EU

FRIHEDSGRADER: Danske Universiteter er partner i nyt projekt, som skal benchmarke universiteternes frihedsgrader på tværs af Europa. Det skal skabe nye fælles rammer for forskning i EU.
Jørgen Skadhede

På uddannelsessiden har vi alt for snærende rammer. Der er meget lidt fleksibilitet i det videregående uddannelsessystem i Danmark.

Lauritz B. Holm-Nielsen
Rektor for Aarhus Universitet
Der er vidt forskellige opfattelser af begreber som forskningsfrihed og uafhængighed i de forskellige europæiske lande.

Men en ny rangliste skal nu definere de lidt lidt luftige størrelser og benchmarke landene, så de kan lære af hinanden og gøre deres systemer mere kompatible i internationaliseringens navn.

Det er Sammenslutningen af Europæiske Universiteter, EUA, som står for det nye projekt med Danske Universiteter som en af de centrale partnere. Det nye rankingsystem ventes at være klar i løbet af næste år.

Vil påvirke EU's politik
"De nuværende ranking-systemer tager ikke højde for alle kvalitetsmål. Vi skal også måle på andet end publicering, og hvordan de studerende vurderer universiteterne. En størrelse som universiteternes frihedsgrader bør også gøre sig gældende," siger Lauritz B. Holm-Nielsen, der er rektor for Aarhus Universitet og bestyrelsesmedlem i EUA.

0:000:00