Oppositionen lover afstemning om forbehold

FORBEHOLD: Oppositionen vil have nogle af forbeholdene til afstemning, og sker det ikke nu, vil det ske, hvis de kommer i regering. Forvirrende udmelding, mener ekspert.
Foto: ec.europa.eu
Morten Øyen

Regeringen er taktisk, oppositionen er forvirret.

Marlene Wind
Professor, Københavns Universitet

Danskerne kan godt forberede sig på at få en EU-afstemning i den nærmeste fremtid. Ihvertfald, hvis oppositionen kommer i regering efter næste valg. Oppositionspartierne vil nemlig gerne have en afstemning om forbeholdene hurtigst muligt - og sker det ikke med den nuværende regering, så er de indstillede på at udskrive folkeafstemning, hvis regeringen på den anden side af næste valg bliver ledet af Helle Thorning-Schmidt (S).

For SF's vedkommende er det især rets- og forsvarsforbeholdene, som man gerne ser afskaffet:

''Det væsentlige er, at vi får ændret det retlige forbehold og forsvarsforbeholdet, fordi det bremser Danmark i forskellige situationer. F.eks. politiaktioner i Afghanistan. Så vi er villige til at kigge på det nu,'' siger SF's EU-ordfører, Pia Olsen Dyhr.

Afstemning ved ny regering
Også hos Socialdemokraterne er man opsatte på at få en afstemning allerede nu:

''Vi er tilhængere af, at vi får en hurtig afklaring i form af at få forbeholdene til afstemning,'' siger politisk ordfører Henrik Sass Larsen.

Regeringen har hidtil afvist at udskrive folkeafstemning om forbeholdene, uden at forbeholdet mod euroen også kom til afstemning. Derfor kan det være svært at forstille sig, at afstemningen skulle komme i denne valgperiode.

Oppositionen lover dog nu, at en folkeafstemning om rets- og forsvarsforbeholdet vil komme, hvis de skulle vinde magten ved næste folketingsvalg:

''Der vil komme en afstemning om rets- og forsvarsforbeholdet. Hvis ikke i denne valgperiode, så hvis vi kommer i regering. Ja, det vil der,'' siger Pia Olsen Dyhr.

Selvom Henrik Sass Larsen gerne ser de to forbehold afskaffet, så vil han ikke garantere, at en socialdemokratisk regering vil sætte forbeholdene til afstemning:

''Det kunne sandsynligvis være efter et valg, men der kan jo ske meget. Men udgangspunktet er, at vi gerne vil have en afstemning,'' siger Henrik Sass Larsen.

Også hos Radikale er man ivrige efter at få alle eller nogle af forbeholdene til afstemning. Her vil man søge at påvirke en S-regering til at udskrive afstemning fra første færd:

''Det vil for os være et krav, at den nye regering vil arbejde for at afskaffe forbeholdene, og det tager vi med til forhandlingerne,'' siger næstformand i Radikales folketingsgruppe, Morten Østergaard.

SF-bagland et problem
Baggrunden for udtalelserne er en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget | EU. Meningsmålingen viser, at næsten 54 procent af danskerne mener, at regeringen bør sætte ét eller flere af EU-forbeholdene til afstemning i denne valgperiode.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet og EU-ekspert, Marlene Wind, er dog en smule forvirret over for oppositionens udmelding om kun at ville sætte to af forbeholdene til afstemning:

''Oppositionen ved ikke internt, hvad den egentlig vil. Helle Thorning-Schmidt har på den ene side meldt ud: forbeholdene kom sammen, de skal væk sammen. På den anden side har hun det problem, at SF ikke kan få baglandet med på at få afskaffet euro-forbeholdet,'' siger hun.

Diskussionen for og imod en folkeafstemning om de to forbehold kan ifølge Marlene Wind opsummeres meget kort:

''Regeringen er taktisk, oppositionen er forvirret,'' siger hun.

Dokumentation
Bør regeringen efter din mening udskrive en afstemning om ét eller flere af de danske EU-forbehold inden det næste folketingsvalg? 

Ja...................................... 736 | 53.8%

Nej..................................... 422 | 30.9%

Ved ikke.............................. 209│15.3%

Total.................................. 1367 | 100.0%

Meningsmålingen er fortaget af A&B Analyse i perioden 30/3-10 til 6/4-10. I alt 1367 personer har bidraget til meningsmålingen.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00