Boguddrag: EU truer sammenhængskraften

UDDRAG: Med tilladelse fra Gyldendal bringer Altinget et uddrag af "Sammenhængskraft". Her redegøres for, hvordan EU truer sammenhængskraften i Danmark.
Kasper Støvring skriver i sin nye bog "Sammenhængskraft", at EU er en trussel mod sammenhængskraften i Danmark.
Kasper Støvring skriver i sin nye bog "Sammenhængskraft", at EU er en trussel mod sammenhængskraften i Danmark.

Den fred, vi har opnået i især Vesteuropa efter Anden Verdenskrig, skyldes, at vi har fået etableret kulturelt homogene nationalstater med stærke tillidskulturer
som de nordiske. Nu vil EU-tilhængerne, heriblandt mange EU-parlamentarikere, desværre igen sætte
deres utopiske lid til et nyt imperialt projekt - EU.

Kasper Støvring
Kultur- og litteraturforsker

Af Kasper Støvring

4. Jurisdiktion

Tilknytningen til et territorium
Grundlaget for den medborgerlige loyalitet, der er så vigtig for et samfund, bør være før-politisk, nemlig national. For per definition skaber et nationalt fællesskab
social samhørighed blandt dem, der lever inden for nationens grænser og bebor det samme sted. Blandt det vigtigste, som medlemmerne af det nationale fællesskab har tilfælles, hører altså territoriet.

Den form for patriotisme, der ikke baserer sig på forfatningen, men på nationalfølelsen, har sin politiske og kulturelle forankring i et afgrænset territorium; i det, man kan kalde hjemlandet. Derfor er nationalitet heller ikke en rationel konstruktion, men en historisk præstation: et vellykket resultat af en stor indsats, ydet af et folk, der bebor det samme territorium. At det nationale tilhørsforhold også er bestemt ved loyaliteten over for et bestemt territorium, har at gøre med det almene menneskelige behov for at høre hjemme.

0:000:00