Brødre kæmper om formandsposten i Labour

FORMANDSVALG: Labour og de konservative ligger tæt i meningsmålingerne. Derfor kan den nye Labour-leder sagtens gå hen og blive Storbritanniens næste premierminister.
Brødrene David (billedet) og Ed Miliband er favoritter blandt de fem kandidater, som er opstillet til positionen som Labours nye leder.
Brødrene David (billedet) og Ed Miliband er favoritter blandt de fem kandidater, som er opstillet til positionen som Labours nye leder.Foto: Flickr.com
Jens A. Andersen
Fakta

Kandidater til formandsposten i Labour er:

David Miliband. Den ældre af de to brødre. Udenrigsminister under Blair. Bakkes op af store dele af den tidligere Blair fløj i partiet.

Ed Miliband. Lillebroderen, med tætte bånd til fagbevægelsen og den mere venstreorienterede del af Labour. Tidligere energiminister.

Ed Balls. Tidligere journalist og Gordon Browns tætte allierede gennem mange år. Kendt for sin keynesianske kritik af koalitionens stramninger.

Diane Abbott. Har jamaicanske rødder. Er særlig kendt for sin vedholdende kritik af Irak-krigen.

Andy Burnham. Tidligere sundhedsminister. Rødder i det nordlige England, hvilket ofte fremhæves.

Lørdag afsløres det, hvem der skal stå i spidsen for Labours forsøg på at genvinde magten i Storbritannien. Ud af de fem kandidater er de to Miliband-brødre favoritter. Kun den nuværende undervisningsordfører, Ed Balls, har en realistisk chance for at udfordre de to, vurderes det af det britiske ugemagasin The Economist.

Tidligere udenrigsminister og den ældre af de to Miliband-brødre, David, har et lille forspring i meningsmålingerne, men lillebror Ed har bred opbakning i partiet, så det bliver en tæt kamp. Faktisk vil de fleste medier helst undlade at gætte på udfaldet, da valgsystemet er så sindrigt indrettet, at forudsigelser er vanskelige at foretage. Blandt andet skal de stemmeberettigede rangere deres kandidater, således at hvis ingen får et flertal af førsteprioriteter, så kan andenprioriteterne komme i spil.

New Labour mod Old Labour
Valget af en ny partiformand er af flere grunde mere spændende, end det har været i mange år. Særligt fordi vinderen står med en god chance for at blive den næste premierminister. Koalitionsregeringen har nemlig problemer med at gennemføre de bebudede nedskæringer, uden at især liberaldemokratiske MP'er stødes fra og i stedet vælger at støtte en Labour-regering.

David Miliband, der oftest assossieres med Tony Blair, og som mange forventede ville udfordre Gordon Browns ledelse, er måske nok den kandidat, som vil kunne appelere mest til liberaldemokraterne. Han accepterer begrænsningen af statens udgifter og har tidligere udtalt, at centraliseringen af staten er et problem, som må konfronteres. På andre områder er han dog også traditionel socialdemokrat, der bestemt ikke har samme tiltro til frie markeder som Blair, og derfor måske nok afspejler det nye post-Blair Labour.

Appellerer til rygraden i partiet.
Lillebror Ed bliver af de fleste dog betragtet som den mest venstreorienterede af de to. Han støttes af fagforeningerne og taler for, at de vælgere, som Labour mistede under Blairs midtsøgende kurs, nu skal vindes tilbage. Blandt andet vil han have højere skatter for de rigeste og i det hele taget have fremmet indkomstligheden i befolkningen. Til gengæld er han ikke helt klar i mælet med hensyn til, hvordan det store statsunderskud skal nedbringes, hvilket synes at bekymre mange.

Den tredje realistiske kandidat til formandsposten, Ed Balls, appellerer med sin vægt på klassiske social demokratiske dyder krydret med en hård kurs mod kriminelle, til højrefløjen i partiet. En del af partiet, der beskrives som den tidligere rygrad i Labour. Ligesom Ed Miliband er han kritisk overfor koalitionens spareplaner, som han mener er for hårde for en følsom økonomi, og samtidig mener han, at den planlagte decentralisering vil underminere idealerne bag velfærdsstaten. Balls er respekteret i partiet, men hans tætte forhold til Gordon Brown svækker ham, vurderer The Economist.

0:000:00