Afstemning om forbehold har lange udsigter

FORBEHOLD: Statsministeren melder nu ud, at regeringen ikke sætter EU-forbeholdene til afstemning foreløbigt. Men ifølge regeringsgrundlaget skal danskerne stemme om rets- og forsvarsforbeholdet i denne valgperiode.

To dage før et topmøde mellem eurolandene sår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu tvivl om, hvornår danskerne skal stemme om rets- og forsvarsforbeholdet.

I regeringsgrundlaget står der, at danskerne i indeværende valgperiode skal stemme om to af de fire danske forbehold. Det første er retsforbeholdet, som regeringspartierne vil have ændret til en tilvalgsordning. Det andet er forsvarsforbeholdet, som regeringen gerne vil have fuldstændigt afskaffet.  

Men nu kan udsigterne til, at danskerne skal til stemmeurnerne være længere end forventet. Helle Thorning-Schmidt vil nemlig gerne vente med at sætte forbeholdene til afstemning, fordi der på nuværende tidspunkt ikke er ro omkring det europæiske projekt.  

"Det står i vores regeringsgrundlag, fordi vi mener, det er vigtigt. Men vi skal tage folkeafstemningen på det rigtige tidspunkt. Og i øjeblikket er der meget turbulens om, hvad der sker i Europa," siger hun til Politiken. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00