Et "tredimensionelt skakspil" udspiller sig om centrale EU-job. Og det handler ikke kun om kommissærposter

Regeringens kandidat til posten som EU-kommissær er nu offentliggjort. Det næste bliver at sætte et dansk hold af embedsfolk i kabinetterne, der bliver kommissærernes nærmeste politiske rådgivere de næste fem år.

Kim Jørgensen var kabinetschef for EU-kommissær Margrethe Vestager (R) fra 2019 til 2022. Han er i dag generaldirektør i Den Europæiske Investeringsbank, EIB. 
Kim Jørgensen var kabinetschef for EU-kommissær Margrethe Vestager (R) fra 2019 til 2022. Han er i dag generaldirektør i Den Europæiske Investeringsbank, EIB. Foto: Bogdan Hoyaux, European Union, 2023
Sine Riis Lund

Da Kim Jørgensen i 2019 blev udnævnt til ny kabinetschef for Margrethe Vestager, spredte rygtet sig hurtigt.

“Der gik ikke længe, før jeg var tæppebombet med mails fra både tidligere kolleger, EU-ambassadører, ansatte fra Kommissionen og en masse andre, der ønskede at spille sig selv eller nogle andre på banen til et job,” fortæller Kim Jørgensen.

For med nye kommissærer og porteføljer til landene følger en anden kabale; besættelse af kabinetter, der er en lille stab af akademikere helt tæt på kommissæren, der yder politisk rådgivning og skal sikre, at de politiske visioner indfries.

Og selv om fokus den seneste tid mest har været på kommissærerne, så er dette spil også i fuld gang, fortæller Per Haugaard, chef for EU-Kommissionens repræsentation i Danmark.

“Min erfaring er, at det er noget, der bliver brugt meget tid og energi på i disse dage,” siger han.

Per Haugaard har tidligere arbejdet for flere kommissærer og senest været handelsrådgiver i kommissionsformand Ursula von der Leyens kabinet.

Lande “bytter” ansatte

Der er to hovedspor for et land, når kabinetter skal udfyldes.

Først og fremmest at finde det rigtige hold af embedsfolk til den danske kommissær.

For det andet at udpege de øvrige strategisk vigtige områder for Danmark. 

Du vil se et tredimensionelt skakspil, hvor de enkelte medlemslande vil bedømme, hvor det er i deres interesse at få folk placeret.

Per Haugaard
Chef for EU-Kommissionens repræsentation i Danmark

“Der er porteføljer, som er mere vigtige for nogle medlemslande end andre, og derfor vil du se et tredimensionelt skakspil, hvor de enkelte medlemslande vil bedømme, hvor det er i deres interesse at få folk placeret,” siger Per Haugaard.

Som nytiltrådt kabinetschef skulle Kim Jørgensen hurtigt sætte sig ind i de forholdsvis omfangsrige regler for at besætte et kabinet.

Blandt andet skulle han hjælpe Margrethe Vestager med at finde en kvinde som souschef, og hun måtte ikke være fra Danmark.

“Samtidig gik vi efter at finde en, der havde været i et kabinet før, fordi valget af mig var lidt usædvanligt i den forstand, at jeg hverken havde været i et kabinet eller internt i Kommissionen,” fortæller Kim Jørgensen, der til gengæld havde været Danmarks EU-ambassadør de foregående fem år.

Der er kvoter for, hvor mange danskere der må være i en kommissærs kabinet, men det er også her, at det kan komme på tale at kigge rundt for at se, om man via uformelle politiske forhandlinger kan “bytte” sig til at få danskere placeret på andre centrale områder.

Ønsker man for eksempel at få en dansker ind i Ursula von der Leyens kabinet, kan man forsøge at tilbyde stillingen som vicekabinetschef ved den danske kommissær til en tysker.

“Det er ikke noget, den enkelte kommissær nødvendigvis går så meget op i, men Danmark som land går meget op i det,” fortæller Kim Jørgensen. 

Læs også

En magtfuld position

Kabinettet er vigtigt for en kommissær. De ansatte hjælper med politisk sparring og skal sikre, at kommissærens politiske visioner bliver forhandlet hjem.

En almindelig kommissær har typisk lov til at ansætte seks med titel af kabinetsmedlemmer, hvor højst fire må være danskere, og de må ikke alle være fra eksempelvis centraladministrationen. Der skal også være ansatte fra Kommissionen. 

Derudover kan der være en lang række assistenter ansat. 

Kommissærerne mødes typisk en gang om ugen, og forinden har der været et møde mellem kabinetsmedlemmer og et mellem kabinetschefer.

“Da jeg var ansat, havde Ursula von der Leyen et ønske om, at næsten alt skulle være færdigbehandlet inden kommissærernes møde. Der skulle ikke være åbne spørgsmål tilbage. Det betyder selvfølgelig, at kommissærerne blev inddraget tidligere i forløbet, men det viser noget om, at der er ekstremt meget magt i de her stillinger i kabinetterne, fordi når du taler, så gør du det på direkte mandat fra kommissæren,” siger Kim Jørgensen. 

Det er et ret kompliceret spil at sammensætte et kabinet, og der er ekstremt meget lobbyisme over for kabinetschefen og kommissæren.

Kim Jørgensen
Tidligere kabinetschef for Margrethe Vestager (R)

Det rigtige hold

I 2019, hvor Kim Jørgensen blev udpeget som kabinetschef, gik Margrethe Vestager fra alene at være konkurrencekommissær til også at være ledende næstformand.

Det betød, at kabinettet voksede markant i størrelse, og Danmark kunne som konsekvens lave en del flere byttehandler, også til tunge poster i andre kabinetter.

Situationen vil givetvis være en anden, hvis Danmark nu forventeligt får en almindelig kommissærpost.

Kim Jørgensen husker, at han inden for kort tid modtog flere hundrede mails i sin indbakke, da han var udpeget som ny kabinetschef.

“Og jeg brugte faktisk rigtig meget tid på ikke bare at læse cv'er, men også tale med folk og til sidst lave en række interviews, hvilket Margrethe Vestager også gjorde,” siger Kim Jørgensen, der stoppede som kabinetschef i 2022 for at blive generaldirektør i Den Europæiske Investeringsbank, EIB. 

“Jeg mener, at det var fuldtidsarbejde for mig i omkring seks uger.”

Men det er en indsats, der er godt givet ud, fastslår han.

“Det er et ret kompliceret spil at sammensætte et kabinet, og der er ekstremt meget lobbyisme over for kabinetschefen og kommissæren. Men det er rigtig vigtigt, at du får sammensat det rigtige hold, fordi det betyder noget for, hvor stærk en kommissær bliver,” siger Kim Jørgensen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Jørgensen

Generaldirektør, Den Europæiske Investeringsbank i Bruxelles, fhv. kabinetchef, EU-Kommissionen (Margrethe Vestager)
cand.mag. (Københavns Uni. 1989)

Per Haugaard

Chef, EU-Kommissionen i Danmark
cand.jur. (Københavns Uni. 1987), LL.M., European Law (Europacollege 1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024