Debat

Alternativets Unge: Åbn de ydre grænser i Europa

DEBAT: EU's ydre grænser er et resultat af en løgn: at man kan opdele mennesker i "dem og os", skriver Emil Ipsen og Anton Teglbjærg fra Alternativets Unge.

I dag er sikkerhed et privilegium for de få, der tilfældigvis er født i et rigt land, skriver Emil Ipsen og Anton Teglbjærg. 
I dag er sikkerhed et privilegium for de få, der tilfældigvis er født i et rigt land, skriver Emil Ipsen og Anton Teglbjærg. Foto: Colourbox
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Emil Ipsen
Politisk forperson, Alternativets Unge 
Anton Teglbjærg
Udenrigs- og EU-ordfører, Alternativets Unge

Europa kan så meget, men løser for lidt, når det kommer til flygtningeområdet. I stedet for at se verdensborgere ser EU andenrangsborgere, der krydser Middelhavet. Det er på tide at se verden med nogle andre briller og åbne de ydre grænser op.

I de sidste fem år er der sket meget i europæisk politik, specielt på flygtningeområdet. Heriblandt en aftale mellem EU og Tyrkiet, som sikrer, at de heldige, som kommer levende igennem rejsen til Europa, bliver nægtet deres ret til en individuel asylbehandling og risikerer at blive massedeporteret til Tyrkiet; et land, som EU gentagne gange har kritiseret for brud på menneskerettighederne.

Sårbare mennesker
Foruden truslen om deportation til Tyrkiet skal disse flygtninge og migranter også leve under farlige og umenneskelige forhold, som i 2016 fik organisationen Læger Uden Grænser til at nægte at tage imod EU-penge i protest mod aftalen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Flygtninge er nogle af verdens mest sårbare folk, og når vi deporterer dem, nægter vi dem sikkerhed og frihed. Så gør vi sikkerhed og fred til et privilegium for dem, som er heldige at blive født i det rigtige land, når det i stedet burde være en universel rettighed.

Vi kan ikke blive ved med at lukke øjnene for det liv, vi giver til flygtninge og migranter. De er mennesker helt ligesom os. Mennesker, der ønsker fred og sikkerhed – intet andet. I stedet lader vi dem drukne i Middelhavet eller sulte under umenneskelige forhold i flygtningelejre.

Den frie bevægelighed er en af de mest effektive metoder til at sænke den globale ulighed overhovedet.

Emil Ipsen og Anton Teglbjærg
Alternativets Unge

Det er Europa, der lader det ske, og det er vores opgave som europæere at sige stop.

Læs også

Vi er alle flygtninge
I 2018 døde der i gennemsnit seks flygtninge i Middelhavet om dagen. Hvor højt skal det tal blive, før vi reagerer? Hvor mange små døde børn skal skylle op på strandene, før vi anerkender problemet?

Det er på tide at sætte os i disse menneskers sted. Det er slut med at slukke nyhederne og lukke døren, når vi er flove over os selv og den mangel på indgriben fra EU eller de europæiske regeringer. Et værdigt liv er ikke kun en rettighed for dem, vi deler hus, land eller union med, nej, det fortjener alle mennesker på denne jord.

Vi er alle flygtninge, vores europæiske historie og kultur er på godt og ondt bygget op omkring drømmen om en bedre og sikrere fremtid. Omkring en tiendedel af danskerne var fra 1850 til 1914, hvad man i dag vil kalde økonomiske migranter, der søgte lykken i USA.

Vi skal tilmed ikke længere tilbage end til 90'erne for at se høje antal europæiske krigsflygtninge, som søgte asyl i andre europæiske lande under Balkankonflikten. Her løste vi problematikken og skabte velstand på baggrund af det.

Men de historiske succeser fortrænger vi, på trods af at verden netop nu har brug for medmenneskelighed og sammenhold.

Mure dækker over usikkerhed  
Måden, vi håndterer denne såkaldte "krise" på, fortæller i virkeligheden mere om os selv end om de mennesker, vi nægter at hjælpe. Hver gang vi bygger en mur, viser vi vores egen usikkerhed, og hver gang vi sænker endnu en grænsebom, så understreger vi vores bidrag til den globale ulighed. Et asylstop løser ikke problematikkerne, det forværrer dem kun for os alle sammen.

Grunden til, at vi som borgere har accepteret disse inhumane metoder, er, at vi er blevet solgt en stor, fed løgn. En løgn, der bunder i en tankegang om et "dem" og et "os", hvor man nedklassificerer helt almindelige mennesker, så de ikke ses som ligeværdige mere.

Det betyder, at vi opgør flygtninge i tal og procenter, men nægter at anerkende dem som ligeværdige. Det har ført til, at vi europæere, der kunne stå så stærkt sammen, har forladt vores ansvar for vores medmennesker. Det skal stoppe nu.

Det er tid til forandring. Det er på tide, at vi møder andre mennesker, som de er, og lukker dem ind i vores lande og lokalsamfund. Vi skal ikke rejse truende fæstninger, men i stedet bygge broer mellem flygtninge og de lokale, og vi skal genopbygge et EU baseret på netop denne indsigt og disse værdier.

Nedbryd Fort Europa 
Men vi skal ikke kun byde flytningen velkommen, vi skal bryde Fort Europa ned og åbne os til verden. For migration er og bliver en drivkraft for individets velvære, frie udfoldelse og i sidste ende også verdens udvikling.

Op gennem historien har immigranter udbredt viden, udvidet kulturer og styrket økonomier, en udvikling som i mange tilfælde er vedvarende. Flere studier har desuden vist, at migration er til gavn for modtager- som afsenderland.

Den frie bevægelighed er en af de mest effektive metoder til at sænke den globale ulighed overhovedet. Som ligeværdige mennesker skal vi ikke blokere for dette, men i stedet optræde som en mulighedsskabende og en bidragende kraft i alle verdensborgeres liv.

For når vi fjerner alle titler bestemt af, hvor vi tilfældigvis er født og opvokset, så står vi alle tilbage med en ting: menneskelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Ipsen

Forperson, Alternativets Unge, projektmedarbejder, Advice, grundlægger, God Debat
Samfundsfag og Retorik (Københavns Uni.)

0:000:00