Anders Samuelsen får næse for sag om fortrolige oplysninger

NÆSE: Tirsdag har et politisk flertal bestående af S, EL og DF givet udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) en næse. Han har ladet forskere citere fra fortrolige møder i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Udenrigsminister Anders Samuelsen har tirsdag fået en næse af et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Beslutningen blev truffet på et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn tirsdag, bekræfter Socialdemokratiets pressetjeneste.

Ministeren kritiseres for at have ladet forskerne bag en undersøgelse om dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan citere fra fortrolige møder i Det Udenrigspolitiske Nævn – uden først at have fået tilladelse af Folketinget.

Foran et samråd fredag har udenrigsministeren forklaret, at beslutningen skyldtes "upræcis kommunikation". Han pointerede desuden, at han fulgte den praksis, der har været brugt ved de seneste tre krigsundersøgelser.

Både Det Udenrigspolitiske Nævns formandskab og Folketingets Præsidium har ellers afvist at give forskergruppen lov til at bringe citater fra nævnets møder.

Mindretal støtter åbenhed
Hverken Venstre, Radikale Venstre, SF eller Alternativet deltager i kritikken. De har udsendt en mindretalsudtalelse, hvor de forklarer, at der har været et ønske om størst mulig åbenhed i forbindelse med undersøgelsen.

SF's Holger K. Nielsen, der også sidder i Det Udenrigspolitiske Nævn, udtrykker også på sin facebookside, at ønsket om åbenhed ikke bør resultere i kritik. 

Hækkerup: Mindretallet misforstår
Næstformanden for nævnet, Nick Hækkerup (S), mener, at mindretallet misforstår. Ifølge ham er alle enige om, at forskerne skulle have adgang til oplysningerne. Problemet er, at ministeren egenrådigt har givet tilladelse til også at bringe citater. 

"Mindretallet misforstår sagen. De lægger vægt på adgang til oplysninger, det er alle enige om, men spørgsmålet er: Hvem ejer oplysningerne? Her har ministeren udleveret uden dialog med Folketinget," siger Nick Hækkerup.

Forrige artikel Mens May og Corbyn skændes, vokser danskernes skepsis over Brexit Mens May og Corbyn skændes, vokser danskernes skepsis over Brexit Næste artikel Sådan har techgiganterne håndteret fake news Sådan har techgiganterne håndteret fake news
EU-Kommissionen vil slå hårdere ned på intern grænsekontrol

EU-Kommissionen vil slå hårdere ned på intern grænsekontrol

FRI BEVÆGELIGHED: Kommissionen vil være hurtigere til at gå til EU-Domstolen, hvis lande inden for Schengen-området ikke har en rigtig god grund til at bevare interne grænsekontroller som den, vi har i Danmark. Den danske grænsekontrol er dog helt efter reglerne, mener både S og V.