Debat

Anne E. Jensen: Det nye Europa-Parlament står over for en budgetkrise

DEBAT: Selvom opmærksomheden i første omgang retter sig mod udpegningen af en ny EU-Kommission, kommer det nyvalgte Europa-Parlament ikke til at sidde på hænderne. En af de første udfordringer, Parlamentet bliver mødt med, er en budgetkrise. Det skriver afgående MEP Anne E. Jensen (V).
Foto: Europa-Parlamentet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne E. Jensen (V)
Afgående medlem af Europa-Parlamentet

Budgetkrise, handelsaftale med USA, havnedirektiv, direktiver om pengemarkedsfonde og om gebyrer på betalingskort.

Det er nogle af de sager, et nyt Europa-Parlament skal i gang med efter valget. Men opmærksomheden vil i første omgang rette sig mod udpegning af en ny Kommission, hvor Parlamentet også har en vigtig rolle at spille.

Straks efter valget placerer de nyvalgte medlemmer af Parlamentet sig i politiske grupper, der så aftaler, hvorledes arbejdet skal fordeles. Når det nyvalgte Europa-Parlament træder sammen første gang i begyndelsen af juli, går tiden med at vælge formand, næstformænd, formænd for udvalg, ja i det hele taget gøre Parlamentet arbejdsdueligt.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

De nye overtager arbejdet
Herefter er Parlamentet i arbejdstøjet og genoptager de sager, der ligger over fra før valget. Der er således ikke tale om, at man kommer til at sidde på hænderne og vente på udpegning og godkendelse af en ny Kommission. Udpegningen, forhør og godkendelse af kommissærer kommer til at fylde godt på dagsordenen ind i september/oktober, og den nye Kommissions arbejdsprogram vil være den første større principielle debat i Parlamentet. Men ting, som er blevet startet i det gamle Parlament, kører videre.

Hvis der ligger helt eller halvt færdigforhandlede betænkninger, tager Parlamentet stilling til, om man vil fastholde positionen fra før valget eller starte forfra. For eksempel er der allerede indgivet ændringsforslag til havnedirektivet og direktivet om gebyrer på betalingskort. Skik og brug er, at man overtager det forrige Parlaments arbejde. Men det behøver jo ikke at være sådan. For det betyder jo, at de nyvalgte medlemmer ikke får mulighed for at indgive ændringsforslag.

Budgettet 2014 er så stramt tilrettelagt, at Kommissionen efter alt at dømme løber ud for penge til at betale forfaldne regninger på mange områder ved udgangen af juni.

Anne E. Jensen (V)
Afgående MEP

Vi får se, om valget denne gang giver så store ændringer i det politiske billede, at man vælger en anden kurs. Det er ikke urealistisk, at halvdelen af medlemmerne af Europa-Parlamentet vil være helt nyvalgte. Og repræsentationen af partier vil også være anderledes.

Kommissionen løber tør for penge 
En af de første udfordringer et nyt Parlament bliver mødt med, er en budgetkrise. Budgettet 2014, som jeg var med til at forhandle, er så stramt tilrettelagt, at Kommissionen efter alt at dømme løber ud for penge til at betale forfaldne regninger på mange områder ved udgangen af juni.

Vi har allerede gennemført en del omplaceringer for at mindske skadevirkningerne for EU's nødhjælpsaktiviteter. Men Kommissionen har rent ud sagt, at det bliver nødvendigt at bruge alle de fleksibilitetsinstrumenter, som Parlamentet fik sikret ved forhandlingerne om budgetrammen 2014-2020, herunder muligheden for at udvide rammen 2014 ved at tage midler fra kommende år.

Der er simpelthen ikke penge til at betale for de bevillinger, som er givet i tidligere år til modernisering af infrastrukturen i de fattige EU-lande. Hvis EU-landenes finansministre nægter at åbne for flere penge, kan det ultimativt tænkes, at Kommissionen trækker Rådet for Domstolen for traktatbrud.

For det er ikke acceptabelt, at EU går i betalingsstandsning, fordi man ikke vil leve op til de forpligtelser, som regeringerne har sagt ja til gennem årene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne E. Jensen

Formand, Danske Sømands- og Udlandskirker, EU-koordinator, TEN-T korridoren fra Østersøen til Adriaterhavet
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

0:000:00