Anne E. vil ikke underspille EU's svage sider

INTERVIEW: Europabevægelsen skal fortsætte med at prikke hul på myter og fordomme om EU. Men det europæiske samarbejde er ikke noget tusindårsrige, siger Europabevægelsens nye formand, Anne E. Jensen (V).
Vi skal prikke hul i de myter, fordomme og løgne, som engang imellem bliver fortalt om EU, siger Europabevægelsens nye formand, Anne E. Jensen.
Vi skal prikke hul i de myter, fordomme og løgne, som engang imellem bliver fortalt om EU, siger Europabevægelsens nye formand, Anne E. Jensen.Foto: Facebook
Morten Øyen
Små 15 år i Europa-Parlamentet. Det er den meget konkrete bagage Europabevægelsens nye formand, Anne E. Jensen, tager med ind i stillingen.

"Det får betydning, at jeg så længe har set EU indefra. Det gør, at jeg også har set de svage sider. Derfor synes jeg, det er vigtigt, når vi taler om og arbejder med Europa, at det klart, at der både er stærke og svage sider. Og det skal vi ikke underspille," siger Anne E. Jensen, der foruden at være ny formand for Europabevægelsen også er en af Venstres europaparlamentarikere.

Og EU er ikke noget tusindsårsrige, fortæller hun.

"EU har ikke fundet alle løsningerne på forhånd. Det er et samarbejde med løbende diskussioner, hvor vi løbende forsøger at finde løsninger på nye problemer. Derfor kan vi være enige om, at der skal være et samarbejde, men samtidig være uenige om de konkrete løsninger," siger Anne E. Jensen.

Samarbejde i stedet for splittelse
Den præmis er platformen for Europabevægelsen: Medlemmerne kommer nemlig fra forskellige politiske partier og fra mange steder i samfundet. Den nye formand vil derfor også forsøge at holde bredden i organisationen.

Fakta
Europabevægelsen er en tværpolitisk organisation, stiftet 1948. Organisationen arbejder med oplysning om Europas udvikling og deltager i debatten om den. Europabevægelsen har hovedkontor i Bruxelles og var i 1995 repræsenteret i 31 lande; i Danmark ved Den Danske Europabevægelse.

Kilde: Den Store Danske

"Det er en tværpolitisk organisation, hvor vi samler alle gode kræfter, der har indset styrkerne i det europæiske samarbejde. Vi er enige om, at der er vigtigt at stå sammen og tænke samarbejde i stedet for splittelse. Men det er vigtigt at betone, at man så godt i den konkrete politik kan have forskellige målsætninger," siger Anne E. Jensen.

Din forgænger Erik Boel omtalte Europabevægelsen som en kamporganisation, som hele tiden skulle være beredt på at kaste sig ind i kampen for afskaffelsen af de danske EU-forbehold. Har det ændret sig?

Når det kommer til min grundholdning, så mener jeg, Danmark som en lille åben økonomi altid skal melde sig der, hvor indflydelsen er. Og det vil jeg kæmpe for, at der er en massiv opbakning til.

Anne E. Jensen, (V)
Ny formand for Europabevægelsen

"Jeg mener, vi stadig står i den situation. Vi skal prikke hul i myter, fordomme og løgne, som engang imellem bliver fortalt om EU. Det synes jeg ikke, samarbejdet fortjener. Og når det kommer til min grundholdning, så mener jeg, Danmark som en lille åben økonomi altid skal melde sig der, hvor indflydelsen er. Og det vil jeg kæmpe for, at det er der en massiv opbakning til," siger Anne E. Jensen.

Først budgetforhandlinger
Hvordan arbejdet konkret skal gribes an, kræver lidt mere tid før den nye formand kan svare på. Den nye formandspost kommer nemlig ikke på det allerbedste tidspunkt for europaparlamentarikeren.

"Det kommende halve år får jeg uendeligt travlt, mens jeg er budgetordfører for Europa-Parlamentet. Så jeg glæder mig til at kunne lægge flere kræfter i Europabevægelsen det øjeblik budgetforhandlingerne er afsluttet," siger Anne E. Jensen.

Europabevægelsens landsmøde valgte Anne E. Jensen som formand i lørdags. Hun overtager posten efter socialdemokraten Erik Boel. Ny næstformand er Jens Boe Andersen fra Dansk Metal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne E. Jensen

Formand, Danske Sømands- og Udlandskirker, EU-koordinator, TEN-T korridoren fra Østersøen til Adriaterhavet
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

Erik Boel

Forfatter, fhv. International sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003 og forstander for Europahøjskolen og Krogerup
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

Jens Boe Andersen

Senior public affairs rådgiver, Røde Kors
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00