Astrid Krag afviser snus-kritik

EU: Der har ikke været nogen mulighed for at indgå i en alliance med Tyskland for at bevare snus, lyder det fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), som afviser Venstres kritik. Ministeren får dog alligevel irettesættelse fra udvalgsformand.
Sunhedsminister Astrid Krag afviser, at Tyskland kunne være en snus-allieret i forhandlingerne om tobaksdirektivet.
Sunhedsminister Astrid Krag afviser, at Tyskland kunne være en snus-allieret i forhandlingerne om tobaksdirektivet.Foto: ft.dk
Morten Øyen

Det er ikke tilfredsstillende det materiale, ministeren har sendt over. Det er klart, at sådan kan vi ikke arbejde.

Eva Kjer Hansen (V)
Formand for Europaudvalget
Fakta
Sagen kort
Kommissionen fremlagde i december et forslag til et nyt tobaksvaredirektiv, som skal erstatte det nuværende direktiv fra 2001. Kommissionen vil stramme op på reglerne for salg og indpakning af tobaksvarer, især for at forhindre at unge begynder at ryge. Forslaget indeholder derfor flere og skrappere regler for, hvordan tobaksvarer må fremstilles og sælges, og hvordan de skal pakkes ind.

Forslaget vil blandt andet ramme snus og mentolcigaretter. Det bestemte et flertal i Europaudvalget i starten af maj, at Danmark skulle arbejde imod. Fik Danmark ikke en undtagelse for forbuddet mod salget af snus, skulle sundhedsministeren sågar stemme imod tobaksdirektivet. Det mandat er siden blevet ændret til et mere fleksibelt forhandlingsmandat med hjælp fra Enhedslisten.


Kilde: EU-Oplysningen og Altinget.dk
Der er ikke noget at komme efter.

Det var budskabet fra sundhedsminister Astrid Krag, da hun tirsdag ekstraordinært orienterede Europaudvalget om forhandlingerne om EU's tobakdirektiv. Sundhedsministerens orientering kom på baggrund af et langstrakt forløb om ministerens mandat til forhandlingerne. Først kunne ministeren ikke få opbakning til et forhandlingsmandat, og da hun siden fik et, arbejdede hun for at få det lavet om.

Det har rejst tvivl om, hvorvidt ministeren loyalt har arbejdet for Europaudvalgets krav om at kæmpe for Danmarks ret til at fortsætte med at sælge snus. Ikke mindst efter det er kommet frem, at andre lande arbejder for undtagelser og større fleksibilitet i direktivet. Det gælder blandt andet Tyskland, der arbejder for retten til at fortsætte salget af en snus-lignende tobak.

Men det har ikke været muligt at finde allierede for Danmark, lød det fra ministeren. Hun slog samtidig fast, at den tyske situation var en ganske anden end den danske.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00