Debat

Auken: SF står alene med den grønne omstilling

DEBAT: SF er tilsyneladende det eneste parti, der er rystet over, at Kommissionen dropper planerne om cirkulær økonomi og i stedet satser på affaldsforbrænding som energikilde. Det er et skræmmende perspektiv for den grønne omstilling, skriver Margrete Auken (SF).

SF er tilsyneladende det eneste parti, der er rystet over, at Kommissionen dropper planerne om cirkulær økonomi og i stedet satser på affaldsforbrænding som energikilde, skriver Margrete Auken (SF).
SF er tilsyneladende det eneste parti, der er rystet over, at Kommissionen dropper planerne om cirkulær økonomi og i stedet satser på affaldsforbrænding som energikilde, skriver Margrete Auken (SF).Foto: Marie-Louise Munkegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet 

På én og samme dag valgte EU-Kommissionen altså at droppe mere genanvendelse af affald for så at skrue op for den forældede og stærkt kritiserede affaldsforbrænding som fremtidig energikilde.

Så skete det. På sit ugentlige møde 25. februar besluttede EU-Kommissionen endeligt at droppe pakken om cirkulær økonomi.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men det skete på en temmelig lusket måde, idet beslutningen ikke fremgik af Kommissionens egne officielle udmeldinger. Nyheden nåede ud gennem unavngivne kilder, men offentligheden kan først få ren besked om nogle ugers tid, når der foreligger et referat fra kommissærernes møde. Skyldes det, at kritikken trods alt har været så bister, og Kommissionens ’forsvar’ så svagt, at man gør sit yderste for at gå stille med dørene?

Affaldsforbrænding frem for genbrug
Det er en skræmmende udvikling, vi er vidne til. Cirkulær økonomi-pakken er selve grundlaget for at skabe fremtidens bæredygtige vækst og arbejdspladser. Det nu skrottede forslag havde tydelige økonomiske, sociale og miljømæssige fordele.

Kommissionens egne tal pegede på, at den frem mod år 2030 ville skabe 580.000 nye arbejdspladser, generere 300 milliarder kroner gennem øget ressourcegenbrug og årligt spare 500 milliarder kroner i udgifter til affaldshåndtering. Og det var ikke mindst danske virksomheder, der stod til at score kassen, eftersom de er blandt de førende inden for ressourceeffektive teknologier.

Denne endelige beslutning blev truffet i det skjulte og i ly af støjen fra den opreklamerede udmelding om EU’s nye Energiunion, som har fået ros fra nærmest alle sider af det politiske etablissement. Et af de centrale forslag til Energiunionen går ud på at satse på energi fra affaldsforbrænding. På én og samme dag valgte EU-Kommissionen altså at droppe mere genanvendelse af affald for så at skrue op for den forældede og stærkt kritiserede affaldsforbrænding som fremtidig energikilde.

SF står alene
Det er så nedslående, at de danske medlemmer af Europa-Parlamentet nærmest i kor hylder denne destruktive udvikling og sidder den totale nedskydning af den grønne omstilling overhørig.

At ingen andre partier end SF tilsyneladende er rystede, ja, at alle fra Socialdemokraterne over de Radikale til Venstre, Konservative og selvfølgelig Dansk Folkeparti støtter Kommissionen i iveren efter at brænde affald af i stedet for at genbruge det, er et skræmmende perspektiv for den grønne omstilling i Danmark og i hele EU.

Skal kampen vindes, bliver det nu endnu vigtigere, at progressive industrier går sammen og sætter aktivt ind mod de gammeldags og fantasiløse industrier i Business Europe.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00