Bæredygtigt Landbrug: Hold landbrugsstøtten ude af de politiske klimakampe

DEBAT: Det vil medføre usikkerhed for en bæredygtig fødevareproduktion, hvis politikerne fastsætter nye politiske mål for EU's landbrugsstøtte, som bliver anvendt som redskab i klimapolitikken, mener Bæredygtigt Landbrug.

Af Flemming Fuglede Jørgensen
Formand, Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug

Al produktion sætter sine spor – også landbrugsproduktion. Al produktion skal reducere disse spor mest muligt – også landbrugsproduktion.

Men vi kan ikke undvære landbruget og dermed vores fødevarer. Det vil sige den mad, som vi spiser hver dag.

Dansk landbrug er blandt de allermest klima- og miljøvenlige i verden.

Derfor skal vi ikke sende landbrugsproduktionen ud af landet, men vi skal arbejde på at gøre produktionen så miljø- og klimamæssig korrekt som overhovedet muligt (landbruget har allerede reduceret CO2-belastningen markant de seneste 30 år).

Anerkendte forskere siger nu, at det kræver effektiv dyrkning, hvis vi vil klimaet det bedste. Det handler først og fremmest om at øge effektiviteten, når vi producerer fødevarer.

Der skal simpelthen større udbytte ud af landbrugsarealerne. Det betyder bæredygtig intensiveret fødevareproduktion. På den måde bliver der også mere plads til natur og skov.

Skiftende mål skaber usikkerhed
Landbrugspolitikken skal baseres på denne viden, ikke på følelser og frygt. En langsigtet landbrugspolitik er den bedste garanti for en sådan bæredygtig udvikling.

Hvis de danske politikere hvert år kan fastsætte nye politiske mål for blandt andet EU's landbrugsstøtte, og hvis denne som foreslået bliver anvendt som redskab i klimapolitikken, vil det medføre stor usikkerhed for en bæredygtig fødevareproduktion.

Landbrugsstøtten er ikke et brugbart redskab i de politiske klimakampe.

Forrige artikel Radikale: Her er vores input til regeringens EU-aftale Radikale: Her er vores input til regeringens EU-aftale Næste artikel Replik til Cepos: Danmark går allerede enegang uden flyafgifter Replik til Cepos: Danmark går allerede enegang uden flyafgifter
Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

DATA: EU skal beholde sin førerposition, lød det fra kommissionsformand von der Leyen. Derfor lancerer Kommissionen nu en række strategier, der skal sætte turbo på den digitale vækst, uden at sætte borgenes rettigheder over styr.