Barrosos State of the Union deler vandene

EU: Barroso leverede onsdag sin State of the Union-tale til Europa-Parlamentet. Finanskrisen var omdrejningspunktet, men også en ny skat på finansielle transaktioner blev nævnt. Det er et forslag, der deler vandene.
"Vi står i dag over for de største udfordringer, som denne union nogensinde har mødt - en finansiel krise, en økonomisk og social krise, men også en tillidskrise". Sådan lød det onsdag, da EU-Kommisionens formand, José Manuel Barroso, holdt sin State of the Union-tale til Parlamentet i Strasbourg.

Finanskrisen og Grækenland var det helt store omdrejningspunkt, og han nævnte, at det kunne være nødvendigt at reformere EU's beslutningsorganer. Ifølge Barosso er der behov for en bedre økonomisk integration EU-landene imellem. I talen nævnte han, at han gerne ser, at der i fremtiden kan oprettes en fælles EU-gæld baseret på såkaldte Eurobonds.

Barroso foreslår EU-skat

I talen lagde Barroso også op til en ny skat på finansielle transaktioner.

"Barroso holdt en udmærket tale i dag. Særligt fordi han kom ind på muligheden for at lægge en ny skat på de finansielle transaktioner," siger Emilie Turunen (SF). 

Hun lægger vægt på, at det store problem er de manglende konkrete initiativer: 

"Barrosos taler bliver sjældent til andet end pæne ord. Desuden mangler der politisk vilje til at lave en samlet strategi for at få Europa ud af krisen. Meget afhænger af Tyskland og kansler Merkel, som er hårdt presset politisk."

K afviser forslag
Idéen om at opkræve skat på de finansielle transaktioner falder dog ikke i god jord hos et andet medlem af Europaparlamentet, Bendt Bendtsen (K). 

"Forslaget er et skud i tågen," siger han og understreger: "Det er ikke en malkeko, man trækker ind i stalden, som naboen har betalt for at blive fodret op. Pengene skal komme et sted fra. Det bliver ganske almindelige borgere, der kommer til at betale, hvis dette forslag realiseres".

Bendtsen mener desuden, at finansskatten vil flytte arbejdspladser ud af Europa: "Når Europa går enegang med en skat på transaktioner, så flytter transaktionerne til andre lande," siger han.

SF: Vil stoppe usund spekulation
Den kritik af forslaget stiller Turunen sig uforståelig overfor. Hun mener, at en skat på finansielle transaktioner netop vil ramme dem, som spekulerer i transaktioner. 

"Det vil kunne lægge en dæmper på den usunde spekulation, vi har set i de senere år. Desuden ser man andre steder i verden som London, Hong Kong og Singapore, at man lægger skat på transaktioner," siger Emilie Turunen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emilie Turunen

Direktør, Nykredit Leasing, i bestyrelsen for EKF Danmarks Eksportkredit, fhv. MEP (S og SF)
BA i socialvidenskab og arbejdslivsstudier (RUC 2009), Master of Science i europæisk politisk økonomi (LSE, London 2015), Executive education (INSEAD), Bestyrelsesarbejde i finansielle virksomheder, bank og realkredit (CBS Bestyrelsesuddannelse)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

José Manuel Durão Barroso

Bestyrelsesformand, Goldman Sachs International, Fhv. formand, EU-Kommissionen
ll.m. (University of Lisbon), msc (University of Geneva)

0:000:00