DF og V-ordfører er villige til at sætte klimaambitioner på bagsædet for at blive uafhængige af russisk gas

Der er brug for at begrænse Danmarks afhængighed af russisk gas, og derfor kan man blive nødt til at gå på kompromis med klimamål på kort sigt, lyder det fra Dansk Folkeparti og Venstres energiordfører.*

I 2020 indgik en række aftalepartier en aftale om at stoppe olie- og gasproduktion i Danmark i 2050 og hermed blive klimaneutrale.
I 2020 indgik en række aftalepartier en aftale om at stoppe olie- og gasproduktion i Danmark i 2050 og hermed blive klimaneutrale.Foto: Tom Ingvardsen/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Danmark skal begrænse importen af russisk gas, og det kan betyde, at vi på kort sigt må lukke øjnene for de klimamål, vi har sat.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkeparti og Venstres energiordfører, Carsten Kissmeyer (V)*.

“Der er ikke noget quick fix på det her. De hurtige løsninger har desværre nogle klimabelastninger, der kan drille i forhold til de ambitioner, vi har sat,” siger Carsten Kissmeyer.

Spørger man Carsten Kissmeyer, “kommer krigen som førsteprioritet”, og derfor kan det blive nødvendigt at tilsidesætte nogle af de klimaambitioner.

“Hvis de muligheder, vi har på den korte bane, er i konflikt med vores klimamål, så er det min personlige holdning, at vi må se bort fra det i en periode.”

De hurtige løsninger har desværre nogle klimabelastninger, der kan drille i forhold til de ambitioner, vi har sat.

Carsten Kissmeyer (V)
Energiordfører

Står det til Dansk Folkeparti, kan man blive nødt til at skrue op for produktionen af olie og gas i Nordsøen for at komme ud af Ruslands kløer på energifronten.

“De danske forbrugere skal ikke støtte det russiske regime, og det tror jeg heller ikke, at de har lyst til,” siger René Christensen, der er energiordfører for Dansk Folkeparti, og tilføjer:

“Hvis vi bliver ved med at være afhængige af fossile brændstoffer, så vil jeg hellere have, at det kommer fra Nordsøen, end at det kommer fra russerne.”

Alle muligheder på bordet

Begge partier er samtidig en del af en aftale fra 2020, der medfører, at det senest i 2050 skal være slut med at bore efter olie og gas i den danske del af Nordsøen.

Aftalen blev af klimaminister Dan Jørgensen (S) beskrevet som en “historisk beslutning”, og medførte, at den såkaldte 8. udbudsrunde for at finde mere olie og gas i Nordsøen blev annulleret.

Men på bagkant af den udbrudte krig mellem Rusland og Ukraine kan René Christensen nu ikke afvise, at det kan blive relevant at lave en ny udbudsrunde engang i fremtiden.

“Vi står indtil videre på mål for at skulle være klimaneutrale i 2050, men det kan godt være, at det bliver aktuelt at tage en udbudsrunde til. Det kan ikke afskrives fuldstændigt, men det er for tidligt at sige,” siger René Christensen.

Generelt er der enighed blandt Folketingets partier om, at Danmarks import af russisk gas skal begrænses.

Både røde og blå partier har meldt ud, at de vil have revet kontrakten mellem det danske selskab Ørsted og det russiske selskab Gazprom over, der ellers løber til 2030. Og SF, Enhedslisten samt Konservative har meldt ud, at de mener, der skal laves forbud i EU mod import at russisk gas.

“Hvis man både får Rusland udelukket fra Swift og stoppet deres eksport af gas til Europa, så kan man lægge et pres på Putin,” siger Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm til Berlingske.

Men hvis man skal lukke helt af for russisk gas, bliver man nødt til at starte en debat om, hvad der skal erstatte den energi, mener René Christensen.

“Det er nemt at sige, at nu lukker vi af for russisk gas. Men det vil medføre, at vi mangler energi. Derfor bliver vi nødt til at kigge på alle alternativer for at gøre os uafhængige,” siger han.

Læs også

Energiforsyningen skal sikres

Carsten Kissmeyer er sådan set enig i, at det ville give god mening at skrue op for olie og gas fra den danske del af Nordsøen, hvis det kunne lade sig gøre.* Men da gasfeltet Tyra, som lige nu er lukket på grund af et større renoveringsarbejde, ikke kan genåbnes før juni 2023, er der ikke meget at skrue op for ifølge energiordføreren fra Venstre.

“Hvis der var en hane, vi kunne skrue på, så var jeg sådan set enig i det. Men det ville være at bilde folk noget ind, for den hane er der ikke,” siger Carsten Kissmeyer (V).

Han mener dog, at det er yderst vigtigt at sikre energiforsyningen, hvis man lukker af for russisk gas, da det er “forudsætningen for, at vores samfund kan køre rundt.”

“Hvis ikke vi gør det, så kommer danskerne til at sidde og fryse, og der vil være fabrikker, der ikke kan køre rundt.”

Men for at finde den gode løsning bliver vi nødt til at kigge udover egne landegrænser, mener Venstres energiordfører.

“Det er en diskussion, vi er nødt til at have i europæisk sammenhæng,” siger han.

Overgangsfase til grøn omstilling

Spørgsmålet om, hvad der skal erstatte den energi, vi får fra russisk gas, hvis man stopper al import, deler vandene blandt Folketingets partier.

Mens Enhedslisten siger til Berlingske, at vi hurtigt kan blive selvforsynende gennem grønne energikilder, hvis man lægger en ambitiøs plan, forholder de blå partier sig mere skeptisk til sagen.

Vi er i en overgangsperiode, hvor vi går fra fossile brændstoffer til det grønne. Derfor kan man ikke bare lukke for olie og gas lige nu.

René Christensen (DF)
Energiordfører

Hos Dansk Folkeparti mener René Christensen, at infrastrukturen omkring grøn energi i landet ikke er solid nok på nuværende tidspunkt til, at Danmark kan blive selvforsynende derigennem.

“Vi er i en overgangsperiode, hvor vi går fra fossile brændstoffer til det grønne. Derfor kan man ikke bare lukke for olie og gas lige nu. Men når man får infrastrukturen på plads, vil det være meget nemmere at producere mere grøn energi,” siger han.

Carsten Kissmeyer peger også på, at det er svært at finde en hurtig løsning på at gøre sig uafhængig af russisk gas gennem grøn energi.

“Det er ikke bare noget, du gør på et par måneder. Det tager år,” siger han.

Men han tror dog på, at den nuværende situation med Rusland kan give mere motivation til at sætte farten op med den grønne omstilling.

“Jeg tror på, at den grønne omstilling generelt kommer til at gå hurtigere, fordi det er vejen til at blive uafhængige på den lange bane,” siger Carsten Kissmeyer.

* Artiklen er blevet rettet til 10.40, sådan at det fremgår tydeligt, at det er Carsten Kissmeyers holdning og ikke Venstres officielle holdning, der kommer til udtryk i artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Carsten Kissmeyer

Fhv. MF (V), borgmester i kast-Brande Kommune og regionsrådsmedlem, Region Midtjylland
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum

0:000:00