Boris Johnson trækker sig og lover støtte til sin efterfølger

Det Konservative Parti fik et flertal ved det seneste parlamentsvalg og kan derfor udnævne dets nye leder til ny premierminister, uden at Storbritannien skal til valg.

"Selvom tingene ser mørke ud nu, er vores fremtid sammen gylden," sagde Boris Johnson på pressemødet, hvor han annoncerede sin afgang som premierminister.
"Selvom tingene ser mørke ud nu, er vores fremtid sammen gylden," sagde Boris Johnson på pressemødet, hvor han annoncerede sin afgang som premierminister.Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, meddelte torsdag, at han trak sig som formand for Det Konservative Parti. Han sagde samtidig, at han ville fortsætte som premierminister og tjene sit land, indtil "en ny leder er på plads".

"Det er klart, at det nu er det parlamentariske, konservative partis vilje, at der skal være en ny leder af det parti og dermed en ny premierminister," sagde han på et pressemøde uden for premierministerens officielle residens, Downing Street 10.

Boris Johnson havde oplevet to dramatiske døgn, hvor over 50 ministre, juniorministre og rådgivere havde forladt regeringen. Det begyndte tirsdag, hvor flere topministre såsom finansminister Rishi Sunak og sundhedsminister Sajid Javid valgte at trække sig. Sajid Javid gjorde det med henvisning til, at parlamentarikere og borgere havde mistet tilliden til, at Boris Johnson kunne regere "i nationens interesse". 

Mistilliden udsprang blandt andet af såkaldte partygate, som handler om, at forbudte fester fandt sted i Johnsons embedsbolig på Downing Street 10, mens Storbritannien var under coronanedlukning.

Han har været ansvarlig for løgne

Keir Starmer
Leder af Labour

Kritikken af Johnson tog også fart, efter at det kom frem, at premierministeren havde løjet om, hvorvidt han kendte til anklagerne om, at partikollegaen Chris Pincher skulle have begået seksuelle krænkelser, da han forfremmede Chris Pincher til den indflydelsesrige post som vicegruppeleder.

Kritik: Uegnet til jobbet

Labours leder, Keir Starmer, havde inden pressemødet udsendt en pressemeddelelse, hvor han roste Boris Johnsons beslutning om at træde tilbage, men hvor han samtidig udtalte, at "det burde være sket for længe siden".

"Han var fra start uegnet til jobbet. Han har været ansvarlig for løgne, skandaler og bedrag i industriel skala," udtalte Keir Starmer ifølge pressemeddelelsen.

Boris Johnson fortalte på pressemødet, at han var "stolt" af regeringens præstationer såsom gennemførelse af Brexit, og at han agtede at give den nye partileder "så meget støtte, som jeg kan".

"Grunden til, at jeg har kæmpet så hårdt i løbet af de sidste par dage for at fortsætte, var ikke kun, fordi jeg ønskede at gøre det, men fordi jeg følte, at det var mit job, min pligt, min forpligtelse over for jer," sagde han.

Som følge af det seneste valg i Storbritannien, hvor Det Konservative Parti fik et flertal, kan partiet udnævne dets nye leder til ny premierminister, uden at Storbritannien skal ud i et parlamentsvalg.

Boris Johnsson sluttede pressemødet med at sige, at "selvom tingene ser mørke ud nu, er vores fremtid sammen gylden".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

0:000:00