Rasmus Nielsen: Brug din tid for demokratiet, ikke imod det

KLUMME: Mens danske unge har europarekord i at gøre noget frivilligt for deres lokalsamfund, er der også måske ti procent medborgere, der udgyder fake news og derved gør sig til modborgere, skriver Altingets udgiver, Rasmus Nielsen.

Rasmus Nielsen

På denne store helligdag, en af den lyse, grønne sæsons mange, hvor flagdagene springer ud med løvet, er der tid at gøre noget godt. For sin næste, for sit samfund, måske for sig selv.

Jeg kan jo godt indrømme, at Altingets altid spækkede kalender nok ikke er det mest oplagte sted at finde inspiration til, hvad helligdagen kan bruges til. Så hellere en god kulturkalender.

Men Altinget kan alligevel bruges til at tænke over, hvad det er godt at gøre, og hvad det bestemt ikke er godt at bruge sin ledige tid til.

Lad os slå ned på to tankevækkende artikler fra denne april. 

Næsten 40 procent af de danske unge har det seneste år deltaget i frivilligt arbejde. Deres indsats indbringer dem en førsteplads på frivillighedsbarometeret blandt europæiske unge, meddeler portalen Altinget: civilsamfund. Hvor skønt. Det skyldes blandt andet, at de danske unge er ressourcestærke og har et højt uddannelsesniveau, tilføjes det.

Eurobarometerundersøgelsen er foretaget for EU-Kommissionen og hviler på spørgeskemabesvarelser fra 10.927 unge mellem 15 og 30 år fra de 28 EU-medlemslande. Her topper Danmark listen sammen Irland efterfulgt af Holland og Tyskland. I bunden af listen finder vi Ungarn og - mærkeligt nok - broderlandet Sverige, hvor henholdsvis kun 19 og 17 procent af de unge har svaret, at de har udført frivilligt arbejde inden for det seneste år.

Når dansk ungdom kører med gul førertrøje i frivillighed, skyldes det blandt andet en positiv afsmitning fra foreningslivet, andelsbevægelsen og de faglige organisationer, lyder det fra professor ved Roskilde Universitet, Thomas P. Boje.

Det er dog en bestemt type af frivilligt arbejde, der hitter. Eurobarometerundersøgelsen viser, at 65 procent af de frivilligt arbejdende unge gør for at bidrage til deres lokalområde. Og det mærker man også hos Røde Kors, der oplever, at det særligt er de jordnære opgaver, der kan løses her og nu, som tiltrækker de unge.

“Eksempelvis havde vi sidste jul brug for fire frivillige til at uddele mad til hjemløse, hvor vi fik flere hundrede henvendelser. Men også når det gælder aktiviteter som at tage en uge på ferielejr med børn fra familier, der har det svært, eller at være studiestøtte for en indsat i et fængsel, har vi simpelthen venteliste på at blive frivillig,” siger landsformand i Ungdommens Røde Kors, Troels Boldt Rømer.

Jamen, det kan jo ikke blive bedre, og så på en stor bededag. Men der er desværre andet, det ikke er godt at bruge tid på. Hør bare, hvad Altinget: forskning i sidste uge ganske overraskende kunne berette:

Op mod 10 procent af danskerne deler fake news af politiske årsager, selvom de ved, de er falske. Det tyder ny forskning på. Søren Pind (V) efterspørger mere viden og forskning på området og kalder tendenserne gift for demokratiet.  

En betydelig del af danskerne er dermed internettrolls, fordi de - hold fast: "er voldsparate og har et ønske om at omstyrte samfundet," hedder det i artiklen. 

Det tyder en ny undersøgelse på, som professor Michael Bang Petersen sammen med sin kollega Mathias Osmundsen er i gang med at færdiggøre på Aarhus Universitet.

Undersøgelsen var udgangspunktet for en konference, som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og Videnskabernes Selskab tog initiativ til med titlen "Mind and democracy in the age of social media."

Og ministeren efterlyser allerede nu mere viden og forskning på området som et første skridt til at finde ud af, hvordan man kan dæmme op imod kræfter, som vil demokratiet ondt. 

"Vi skal være klar over, at landsbytosser og omstyrtningsparate mennesker har frit løb iblandt os. Og når man undrer sig over, at debatten på sociale medier foregår på sådan en grov og firkantet måde, så skal man vide, at det er en af grundene," siger Søren Pind til os.

Jamen, det var dog en forfærdelig måde at bruge sin livstid på. Hvor har de mennesker gået i skole, hvem har fostret deres moralbegreber? De kunne vist godt have brugt nogle flere bededage i deres liv.

Måske tænker de sig bare ikke rigtigt om. Alle har en journalist gemt i maven, alle vil gerne sige: Se mig, mærk mig, læs mig. Og så kan man jo bare udgyde ord på internettet. Ja, dem om det, hvis man bare kunne blive fri for at læse det og lade sig påvirke af det. Men skidtet læses jo og påvirker vores fælles samfund. Demokratiet påvirkes. Opbakningen til politikere og embedsapparatet daler, medieleden udbredes, og samfundets sammenhængskraft lider skader, når danskertrolden slår til med falske informationer.

Det er bekymrende. Derfor skal Søren Pind have tak for, at han vil styrke vores forskning og viden på området.

Oh, Lord - make the world a better place. Tænk hvis redaktionen kunne slå til med endnu en artikel under overskriften: "Fra fake til frivillig".

I dette mediehus forsøger vi – som Pind – også at gøre noget ved udviklingen. Mandag Morgens særlige faktatjeksite tjekdet.dk er netop som det første danske medie blevet optaget i et fornemt internationalt netværk af faktatjekkere i regi af det anerkendte Poynterinstitut i Florida, kendt bl.a. for sine uddannelser i medieledelse og journalistik.

Og samme Mandag Morgen håber at udvide kampen mod fake news eller med et bedre ord: misinformation frem mod næste demokratiske landvinding: valget til Europa-Parlamentet om godt et år. Det valg må ikke gå galt – skadet af internettrolde fra Sankt Petersborg eller altså af muligvis op mod hver tiende danske medborger. Eller skal vi til at kalde dem modborgerne.

Vi arbejder på at fange misinformation i europavalgkampene i lande som Danmark og Sverige og sammenligne omfanget og formen med andre EU-medlemmer som Grækenland og Cypern. Altså stærke økonomier med stor offentlig sektor, stor omfordeling, høj skat og nationale valutaer med svagere økonomier i eurozonen.

Det skal blive spændende at undersøge, hvordan forsøg på at skade det europæiske projekt falder forskelligt ud i Nord- og Sydeuropa. Det kan i sig selv være med til at øge den fælleseuropæiske forståelse på tværs af landegrænser.

God store bededagsferie.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00