Chefjurist forlader CEPOS - laver egen tænketank

NY TÆNKETANK: Chefjurist i Cepos Jacob Mchangama forlader tænketanken for at danne sin egen. "Det sker i forståelse med os," fastslår Cepos-direktør Martin Ågerup.
Går selv: - Målsætningen er at lancere den nye tænketank indenfor det næste års tid, siger Jacob Mchangama, der snart forlader Cepos.
Går selv: - Målsætningen er at lancere den nye tænketank indenfor det næste års tid, siger Jacob Mchangama, der snart forlader Cepos.Foto: Cepos.dk
Rasmus Nielsen

På Jacobs virkefelt vurderer vi, at vi nu kan opnå betydeligt mere ved at hjælpe ham med at skabe en ny tænketank end ved at fastholde ham i CEPOS.

Martin Ågerup
Direktør, Cepos
Fakta

Jacob Mchangama er født i 1978.

Han er jurist fra Københavns Universitet og har tillige en mastergrad i menneskerettigheder og demokratisering. Jacob Mchangama har en fortid i advokatbranchen, hvor han i en årrække arbejde med virksomhedsoverdragelser og opnåede sin advokatbestalling i 2007.

I perioden 2005-2012 underviste Jacob Mchangama i internationale menneskerettigheder på Københavns Universitet. Han blev ansat i CEPOS i september 2008 og er siden da blevet en af Danmarks mest citerede jurister og en aktiv debattør i skrevne og elektroniske medier på områder som ytringsfrihed, personlig frihed og retsstat.


Kilde: Cepos
Chefjurist Jacob Mchangama fra tænketanken CEPOS planlægger at starte en ny tænketank.

”Jeg har drøftet med CEPOS' ledelse, hvordan vi bedst kan styrke indsatsen inden for mine arbejds- og ekspertiseområder, og vi er i fællesskab nået til den erkendelse, at det bedst sker ved at opbygge en ny uafhængig tænketank. Over de senere år har vi set en stigende tendens til at gribe ind i borgeres grundlæggende frihedsrettigheder og retssikkerhed i både ind- og udland. Derfor er der et stærkt behov for at styrke fokus på de områder, hvilket bedst kan ske udenfor CEPOS-regi”, forklarer Jacob Mchangama i en pressemeddelelse fra netop Cepos.

Den nye tænketank skal have fokus på grundlæggende retssikkerhedsprincipper og menneskerettigheder, men udover at den på markant og nyskabende vis vil udvide de aktiviteter, som Jacob Mchangama i dag er ansvarlig for, herunder ved at føre principielle retssager, vil han ikke på nuværende tidspunkt komme nærmere ind på planerne:

”Det er for tidligt. Vi har valgt at offentliggøre planerne allerede nu, fordi vi gerne frit vil kunne drøfte dem med en bred gruppe af stakeholders og potentielle sponsorer uden hemmelighedskræmmeri og rygter. Målsætningen er at lancere den nye tænketank indenfor det næste års tid.” Han tilføjer om sin tid i den liberale tænketank:

”Jeg har været utroligt glad for min tid hos CEPOS, der har givet mig ideelle betingelser for at fokusere på de emner, jeg brænder for. Men tiden er nu kommet til at stå på egne ben og skabe en slagkraftig organisation, der alene fokuserer på de grundlæggende retssikkerhedsprincipper og menneskerettigheder og samtidig opruster det internationale aspekt af disse emner, og jeg er meget glad for, at CEPOS støtter den proces,” siger Jacob Mchangama.

Han forbliver i sin stilling som chefjurist i CEPOS, indtil den nye tænketank er etableret.


Ågerup støtter

Direktør Martin Ågerup erklærer sin fulde støtte til projektet.

”Det bliver selvfølgelig et stort tab for CEPOS at miste en af Danmarks mest anerkendte juridiske eksperter og debattører, der mere end nogen anden har sat retssikkerhed og menneskerettigheder på dagsordenen, men CEPOS er ikke sat i verden for at promovere sig selv. Vi er sat i verden for at fremme et samfund, som i højere grad end i dag baseres på personlig og økonomisk frihed og privat initiativ. Og på Jacobs virkefelt vurderer vi, at vi nu kan opnå betydeligt mere ved at hjælpe ham med at skabe en ny tænketank end ved at fastholde ham i CEPOS. Så vi vil i overgangsfasen hjælpe Jacob i gang, hvorefter de to tænketanke vil være organisatorisk og finansielt fuldstændigt adskilte og uafhængige af hinanden”.

Den nye tænketank vil overtage størstedelen af CEPOS' aktiviteter på retssikkerheds- og menneskerettighedsområdet, herunder de internationale aktiviteter, ligesom CEPOS vil overdrage rettighederne til sin frihedspris til tænketanken.
 
 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mchangama

Direktør, grundlægger, Justitia
cand.jur. (Københavns Uni. 2003), master i menneskerettigheder og demokratisering (Venedig og Strasbourg, 2004)

Martin Ågerup

Direktør, Popoulos Analytics, fhv. direktør, Cepos, formand for Instituttet for Fremtidsforskning, i bestyrelsen for Den Berlingske Fond og Johan Schrøders Fond
BA of Science i økonomi og økonomisk historie (Bristol University 1989), MA i europæiske studier (Exeter Univ.) 1991

0:000:00