Debat

DA: Radikale mangler forståelse for dynamikkerne i den danske model

REPLIK: Morten Helveg (R) mener, at en europæisk mindsteløn er solidarisk. Mindstelønnen vil give konfliktfyldte arbejdsmarkeder og ødelægge den danske model, skriver DA's europapolitiske chef.

Løn ikke må blive et politisk anliggende, skriver DA's europapolitiske chef, Christiane Miβlbeck-Winberg.
Løn ikke må blive et politisk anliggende, skriver DA's europapolitiske chef, Christiane Miβlbeck-Winberg.Foto: Pressefoto/Dansk Arbejdsgiverforening
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christiane Miβlbeck-Winberg
Europapolitisk chef, Dansk Arbejdsgiverforening

Når De Radikales Morten Helveg i Altinget 25. februar skriver, at en europæisk mindsteløn vil være det mest solidariske valg, glemmer han, hvilke konsekvenser det vil have for Danmark og de øvrige lande, som allerede har fungerende overenskomstsystemer.

Venstrefløjen og fagbevægelsen står nemlig ikke alene med deres skepsis over for europæisk mindsteløn. Både vi i Dansk Arbejdsgiverforening og Business Europe, der repræsenterer Europas arbejdsgivere, er også kritiske. 

Grunden til, at arbejdsgivere og arbejdstagerorganisationer i samlet flok siger fra over for en europæisk mindsteløn, er, at løn ikke må blive et politisk anliggende. Bliver løn det, kan vi vinke farvel til den danske model. En model, der har sikret, at vi har et af verdens bedst fungerende arbejdsmarkeder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Forståelse for den danske model mangler
Når Morten Helveg foreslår, at vi kan sikre den danske model ved at sætte højere mindstelønninger i overenskomsterne end dem, der fastsættes ved en lov om mindsteløn, så vidner det om manglende forståelse for dynamikkerne i den danske model.

De lande, som allerede har lovgivning om mindsteløn – Tyskland og Frankrig eksempelvis – har langt mere konfliktfyldte arbejdsmarkeder. Det skyldes netop, at politikerne blander sig i lønnen. Dermed bliver arbejdsmarkedet i højere grad en politisk kampplads.

Vi skal være sikre på, at modellen, vi har brugt over hundrede år på at opbygge, ikke rives ned hen over én nat.

Christiane Miβlbeck-Winberg
Europapolitisk chef, Dansk Arbejdsgiverforening

Arbejdsvilkår og løn skal løses så tæt som overhovedet muligt på dem, som det vedrører. På den måde sikrer man ejerskab og fredelig sameksistens. Det gør vi i blandt andet Danmark og Sverige, og det har virket gang på gang.

Alvorlige konsekvenser for Danmark
Hele Danmark og ikke mindst vores arbejdsmarked nyder godt af det indre marked, arbejdskraftens fri bevægelighed og en masse andre fordele, der gør det lettere at være både borger og virksomhed i Unionen.

Men vi er bekymrede for, at EU-lovgivning om mindsteløn sætter en proces i gang, som i sidste ende vil få alvorlige konsekvenser for Danmark. Derfor er det ikke nok med juridisk tvivlsomme løfter om, at Danmark undtages reglen.

Vi skal være sikre på, at modellen, som vi har brugt over 100 år på at opbygge, ikke rives ned hen over én nat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christiane Mißlbeck-Winberg

Europapolitisk chef, DA
Staatseksamen in Englisch und Französisch für das Lehramt an Gymnasien

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00