Dagpengedrama i EU ser ud til at ende uden slutning

FASTLÅST: Tiden er ved at løbe fra forsøget på at opdatere de sociale vilkår for vandrende EU-borgere, efter Danmark og flere andre i sidste øjeblik har blokeret. Det kan være både godt og skidt set med danske øjne.

Socialdemokraternes Ole Christensen er kritisk over for det forliste kompromis om EU-regler for social sikring, men han er endnu mere kritisk over for EU-Parlamentets udgangspunkt.
Socialdemokraternes Ole Christensen er kritisk over for det forliste kompromis om EU-regler for social sikring, men han er endnu mere kritisk over for EU-Parlamentets udgangspunkt.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er ikke nogen nem vej videre.

Det må det rumænske EU-formandskab sande, efter Danmark og en række andre lande i fredags blokerede for den aftale, formandskabet havde indgået på deres vegne med EU-Parlamentet om koordinering af social sikring på tværs af grænserne.

Opdateringen af reglerne for vandrende EU-borgeres pensioner, børnepenge, sygesikring med mere, der i Danmark mest er blevet kendt for at give hurtigere adgang til danske dagpenge for EU-borgere og forlænge den periode, dagpenge kan tages ud af landet, blev nemlig ikke bare blokeret af lande som Danmark, Tyskland, Holland og Belgien, der frygter for adgang til deres velfærdssystemer.

Også østlande som Ungarn, Polen og Tjekkiet valgte at træde på bremsen, fordi de omvendt mener, at der indføres for mange restriktioner på den frie bevægelighed.

Dermed er der ikke nogen åbenlys måde at få parterne til at mødes, som ikke også samtidig ødelægger det skrøbelige kompromis, som formandskabet har indgået med deres medlovgivere i Europa-Parlamentet.

Der bliver stadig gjort ihærdige forsøg fra rumænernes side for at få landene til at rykke sig. Men chancerne for, at det kan nås og derefter forhandles på plads med Parlamentet her på falderebet, inden de folkevalgte lukker ned forud for EU-valgkampen i midten af april, er virkelig små. Dermed er forslaget formodentlig udskudt på ubestemt tid.

Ikke den rette balance
Ole Christensen fra Socialdemokraterne, der sidder i Europa-Parlamentets Beskæftigelsesudvalg, ser ikke nogen udsigt til en løsning på denne side af valget. Og det er han ikke ked af.

”Vi er selvfølgelig glade for, at det er den vej, det er gået. For vi synes ikke, der er den rette balance i forslaget,” siger Ole Christensen, der på linje med alle andre danske parlamentarikere undtagen SF’s Margrete Auken var imod forslaget, da det var oppe i Parlamentet i december.

Til gengæld er han mindre tilfreds med, at udvalget nu tager konsekvensen af den låste situation blandt ministrene og forsøger at cementere deres eget mandat til forhandlingerne ved en såkaldt første læsning blandt alle parlamentarikerne på deres sidste plenarsamling, der afholdes i Strasbourg 15. til 18. april. Det indebærer, at det bliver det officielle udgangspunkt for de nye folkevalgte, der skal overtage sagen, når det nye Parlament tager fat i lovgivningssagerne igen på den anden side af sommerferien.

Dagpenge efter én dag
Beskæftigelsesudvalgets forslag var en del mere vidtgående end det endelige resultat og gav blandt andet ret til dagpenge allerede fra dag ét på det danske arbejdsmarked for EU-borgere, hvis de havde optjent deres dagpengeret hjemmefra. Det blev justeret op til en måned i det endelige kompromis med ministrene.

”Som udgangspunkt er det jo endnu dårligere, end det de kom frem til i sidste ende. Så jeg vil stemme imod,” siger Ole Christensen, der håber på, at nok af hans medparlamentarikere vil være på samme hold, så tavlen kan vaskes helt ren af et nyt parlament.

Da mandatet blev givet til at starte forhandlingerne i december, stemte 345 for, mens 287 stemte imod. Det ser Ole Christensen som snævert nok til, at det måske kan vendes.

Ellers sætter han sin lid til, at de nye indvalgte vil være mere lydhøre over for de danske ønsker, simpelthen fordi meget tyder på, at det vil være et mere EU-skeptisk sæt folkevalgte, der sætter sig i stolene efter valget.

”Jeg tror, det kommer til at gå mere i Danmarks retning. På godt og ondt – for det er jo, fordi man regner med, at der kommer flere nationalister ind. Og selv om jeg ikke har noget tilovers for dem, så ved vi jo, at de har en strammere linje over for alt, der har med sådan noget her at gøre,” siger Ole Christensen.

Dokumentation

Hvad er forordning 883/04?
Forordningen fastsætter regler for social sikring, når personer flytter inden for EU, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

Forordningen dækker alle traditionelle former for social sikring som sygdom, barsel, pension, efterløn, arbejdsløshedsydelser, familieydelser med mere og definerer, hvilket land der har ansvaret for at levere disse ydelser.
 
Forslaget om at opdatere de gældende regler blev lagt på bordet i december 2016.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

0:000:00