Danmark frygter et nyt sammenbrud i EU’s forhandlinger med Storbritannien

ANALYSE: De europæiske forhandlinger med briterne går så dårligt, at regeringen forbereder en ny kampagne i efteråret for at advare danske virksomheder om muligt Brexit uden nogen aftaler om handel, fiskeri og andre fremtidige forhold.

Chefforhandlerne for Storbritannien og EU, David Frost (t.v.) og Michel Barnier, kom ingen vegne med deres forhandlinger i sidste uge. 
Chefforhandlerne for Storbritannien og EU, David Frost (t.v.) og Michel Barnier, kom ingen vegne med deres forhandlinger i sidste uge. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Hvorfor skulle vi give den britiske regering lov til at skabe konkurrenceforvridninger rettet mod vores virksomheder?

Michel Barnier
EU's chefforhandler om fremtidens aftale med Storbritannien

BRUXELLES: ”Alt for ofte føles det som om, at vi bevæger os mere baglæns end forlæns,” sagde Michel Barnier ved udgangen af sidste uge.

Det var ikke fordi, at franskmanden havde været til forpremiere på Christopher Nolans nye science fiction-film ’Tenet’ (hvor tiden vist har det med at bevæge sig i den forkerte retning), men fordi at Barnier som EU’s Brexit-forhandler havde tilbragt endnu en trøstesløs uge i forhandlingerne med Storbritannien.

Diskussionerne er sat så meget i bakgear, at bekymringen for et britisk exit til nytår uden nogen aftaler nu igen er hastigt voksende i både Bruxelles og København. Situationens alvor får den danske regering til at forberede sig på en mulig fiasko i forhandlingerne.

Dokumentation

SLUTSPURT MOD EXIT

Juni 2016: Et flertal af de britiske vælgere stemmer for at forlade Den Europæiske Union.

Marts 2017: Storbritanniens regering anmoder formelt EU om udtrædelse.

Januar 2020: Aftalen om Storbritanniens udtrædelse godkendes af det britiske parlament og Europa-Parlamentet.

Februar 2020: Briterne er officielt ude, men nu gælder 11 måneders overgangsperiode, hvor landet stadig er en del af det indre marked.

Marts 2020: Forhandlingerne om fremtidens primært handelsmæssige forhold begynder.

September-oktober 2020: Aftaler om handel, fiskeri og andet bør falde på plads, hvis det nye forhold skal kunne træde i kraft næste år.

Januar 2021: Storbritannien er helt ude af EU – med eller uden en frihandelsaftale.


0:000:00