Danmark presser på for øget EU-støtte til Mali

KORT NYT: Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) skubber på for, at EU støtter den fortsatte stabilisering af Mali. Det skal ske gennem budgetstøtte, der går direkte til den maliske stat.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
Når udviklingsminister Christian Friis Bach (R) tirsdag mødes med sine kolleger i Bruxelles for at drøfte situationen i Mali, er det med et klart dansk ønske om, at alle sejl sættes til for at støtte den skrøbelige stat.

Udviklingsministeren efterlyser især udviklingsmidler, som skal gives direkte til den maliske stat. Efter militærkuppet i Mali sidste år i marts suspenderede Danmark netop den del af den danske bistand, der blev kanaliseret gennem statslige systemer. Men den suspendering ønsker udviklingsministeren nu at ophæve.

"Jeg vil på dagens EU-møde i Bruxelles gøre det klart, at vi fra dansk side vil fortsætte støtten til Mali med brug af alle vores instrumenter. Udvikling og sikkerhed hænger uløseligt sammen, og det er afgørende, at befolkningen i de befriede områder med det samme oplever, at den maliske stat er synligt tilstede - og begynder at levere eksempelvis sundhed og uddannelse. Det kræver international støtte," siger udviklingsministeren på UM's hjemmeside.

Sikkerhed og udvikling hænger sammen
Situationen i Mali er fortsat vanskelig. Ministeren lægger derfor vægt på, at sikkerhed og udvikling tænkes sammen, når han møder sine europæiske kolleger med opfordringen om at støtte den fortsatte stabiliserings- og forsoningsindsats i Mali.

I EU har man i lyset af de politiske fremskridt, der på det seneste er sket i Mali besluttet gradvist at genoptage sin bistand til Mali. En netop vedtaget køreplan for forberedelserne af valg, der ventes afholdt i Mali i løbet af 2013, danner baggrund for EU's beslutning.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00