Danmark stemmer nej til næste års EU-budget

NEJ TAK: EU's budget for 2020 er for dyrt. Det mener den danske regering, der sammen med sine allierede Sverige, Holland og Østrig har stemt imod det. Radikale raser mod regeringens EU-kurs.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort alvor af sine hårde ord om EU-budgettet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort alvor af sine hårde ord om EU-budgettet.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Statsminister Mette Frederiksen (S) nøjes ikke blot med at kritisere i hårde vendinger, hvordan EU bruger sine penge.

Nu har den danske regering sat handling bag kritikken og valgt at stemme imod Unionens budget for 2020.

EU's medlemslande, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen blev sent mandag aften enige om en budgetaftale for 2020.

Der er i alt tale om 168,69 milliarder euro, hvilket er en stigning på 390 millioner euro i forhold til Kommissionens oprindelige forslag.

Jeg har ganske enkelt ikke tillid til at give regeringen brede mandater. De forvalter dem efter deres egen nationalkonservative politik. Det har vi fået bevist her

Jens Rohde
EU-ordfører for Radikale

Og det er for dyrt, mener den danske regering.

"Regeringen er positivt stillet over for, at der i budgetaftalen er foretaget væsentlige opprioriteringer af indsatser mod klimaforandringer og forskningsområdet. Regeringen har dog stemt imod aftalen for EU's budget for 2020 i Rådet, idet der i aftalen er tale om et forpligtelsesniveau der ligger væsentligt over Kommissions forslag for 2020 af 5. juni 2019," skriver regeringen i et notat til Folketingets Europaudvalg.

Ifølge regeringen betyder den ekstra pose penge, der er blevet afsat, at der er mindre rum til at håndtere de uforudsete merudgifter, der kan opstå i løbet af 2020 blandt andet efter briternes udtrædelse.

Derudover er regeringen kritisk over den stigning i administrationsudgifterne, som det nye budget lægger op til. Pengene til administration er netop et område, som Mette Frederiksen langede særligt ud efter, da hun kaldte EU-budgettet for "gak" forud for EU-topmødet i oktober.

Læs også

Danmark er ikke alene om at afvise budgettet. Det sker efter en fælles aftale med Sverige, Holland og Østrig, som også er en del af Danmarks alliance i de kommende forhandlinger om EU's langsigtede budget. Derudover har Storbritannien og Bulgarien stemt imod.

Radikal utilfredshed
På Christiansborg bliver regeringens kurs mødt med en hård kritik fra regeringens største støtteparti, Radikale, som kalder det direkte uansvarligt at stemme imod EU-budgettet.

"Jeg har meget vanskeligt ved at se, hvorfor man stemmer nej," siger Jens Rohde, der er Radikales EU-ordfører.

"Aftalen om 2020-budgettet holder sig helt inde for de rammer og ni grundprincipper, som den tidligere S-regering selv var med til at vedtage i 2013, da det langsigtede budget for 2014-2020 blev forhandlet på plads. Regeringen løber dermed fra den økonomiske ramme, som Socialdemokratiet selv var ansvarlig for," tilføjer han.

Den radikale EU-ordfører tilføjer, at regeringens ageren nu betyder, at han ikke længere vil give regeringen alt for bredt formuleret mandater, inden den skal til forhandlinger i EU.

"Jeg har ganske enkelt ikke tillid til at give regeringen brede mandater. De forvalter dem efter deres egen nationalkonservative politik. Det har vi fået bevist her," siger Jens Rohde.

Mens Radikale kritiserer det danske nej til budgettet, bakker Venstre op om regeringens beslutning.

"Vi er ligesom regeringen også tilhængere af at fastholde ambitionen om et budget på en procent af BNI (bruttonationalindkomst, red.) og fastholde et budget, som har realistiske prioriteringer, der tager højde for virkeligheden," siger Morten Løkkegaard, der er formand for Venstres gruppe i Europa-Parlamentet.

Læs også: Partier anklager Mette Frederiksen for talfifleri i udtalelse om EU-budgettet.

Han giver dog ikke meget for argumentet med de stigende administrationsudgifter:

"Den administrationsdiskussion er lidt pjattet. Selvfølgelig skal man fastholde udgifterne på et fornuftigt niveau, men det er ikke det, der gør forskellen i budgettet. Så hele den lettere populistiske tilgang køber vi ikke ind på," siger Morten Løkkegaard.

Det danske nej spænder imidlertid ikke ben for budgettet. Det blev nemlig vedtaget af et flertal af medlemslandene og skal til afstemning i Europa-Parlamentet onsdag i næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00