Danmarks konkurrenceevne er i bedring

ØKONOMI: Skat og løn skal ned i Danmark, så vi bedre kan konkurrere med udlandet, mener Venstre. Men den udvikling er allerede i gang på grund af lave danske lønstigninger. Siden 2010 er den danske konkurrenceevne blevet forbedret i forhold til både Sverige og Tyskland.
Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede
De danske virksomheders konkurrenceevne har længe været under pres, fordi danskerne op gennem nullerne fik større lønstigninger end i vores nabolande. Men den udvikling vendte i 2010, og siden har Danmarks konkurrenceevne været i bedring.

Virksomhedernes medarbejderomkostninger i form af løn, forsikringer og afgifter er simpelthen vokset mindre i Danmark end i vores nabolande de seneste to år. Det viser tal fra EU's statistikkontor Eurostat.

Lave lønstigninger  
Det skyldes meget lave lønstigninger i den private sektor herhjemme siden 2010. Og udviklingen vil fortsætte mindst et par år endnu, da overenskomsterne i foråret 2012 gav de hidtil laveste lønstigninger i nyere tid.

"Vi har haft meget beskedne lønstigninger siden 2010. Vi er på sporet af en bedring i øjeblikket, men sammenligner man med starten af nullerne, så er der fortsat lidt vej endnu, før det tabte er indhentet," siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Danmark er fortsat et af de lande, hvor medarbejderne er dyrest i drift. I hele Europa er det kun i Norge, Sverige og Belgien, at virksomhederne har højere omkostninger til medarbejderne på timebasis end i Danmark.

Fakta

Udvikling i medarbejderomkostninger

Så meget er omkostningerne per medarbejder steget per arbejdstime i form af løn, forsikringer og skatter/afgifter fra 2. kvartal 2010 til 2. kvartal 2012.

Holland: 2,4 pct.
Danmark: 4,2 pct.
EU-gennemsnit: 4,8 pct.
Storbritannien: 4,8 pct.
Frankrig: 5,5 pct.
Tyskland: 6,2 pct.
Sverige: 6,4 pct.
Finland: 7,1 pct.

Medarbejderomkostninger

Omkostningerne per arbejdstime i 2011 i form af løn, forsikringer og skatter/afgifter.

Sverige: 301,3 kr.
Danmark: 286,3 kr.
Frankrig: 258,4 kr.
Tyskland: 253,9 kr.
Finland: 243,3 kr.
Holland: 239,7 kr.
Storbritannien: 145,5 kr.


Kilde: Eurostat

Tyskerne er 33 kr. billigere
Og der er fortsat små 33 kr. per time ned til det tyske omkostningsniveau. Men konkurrenceevnen afgøres ikke kun af løn- og skatteniveau.

"Man skal ikke kun se på lønudviklingen. Den anden del af ligningen i konkurrenceevnen er produktiviteten. Og kan vi få forbedret vores produktivitet, så kan vi også tåle lidt større lønstigninger," siger Bo Sandemann Rasmussen.

Vi har haft meget beskedne lønstigninger siden 2010. Vi er på sporet af en bedring af lønkonkurrenceevnen i øjeblikket. Men sammenlinger man med starten af nullerne, så er der fortsat lidt vej endnu, før det tabte er indhentet.

Bo Sandemann Rasmussen
Professor i økonomi ved Aarhus Universitet

Hvis vi arbejder hurtigere og smartere blandt andet med hjælp fra ny teknologi, så kan vi altså godt kompensere for forholdsvis høje lønninger. Men netop produktiviteten har stået i stampe i Danmark siden midten af 1990'erne.

Derfor har regeringen også nedsat en såkaldt produktivitetskommission med den tidligere overvismand Peter Birch Sørensen i spidsen. Kommissionen skal komme med sine endelige anbefalinger inden udgangen af 2013.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00