Debat

Dansk Metal til tyskerne: Der er ingen industri uden ny teknologi

Fire ud af ti danske eksportkroner i Tyskland går til tre nordlige delstater. Bliv bedre til at udnytte de muligheder, der befinder sig i resten af det tyske landskab, og vær parat til at hægte sig på den kommende digitalisering i Tyskland, skriver Claus Jensen.

Vi skal være parate til at hægte os på den kommende digitalisering i Tyskland, skriver Claus Jensen fra Dansk Metal.
Vi skal være parate til at hægte os på den kommende digitalisering i Tyskland, skriver Claus Jensen fra Dansk Metal.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claus Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Før jeg blev formand for Dansk Metal, var jeg tillidsmand på Lindøværftet på Fyn. Her byggede vi nogle af verdens allerstørste containerskibe.

Værftet var ejet af A.P. Møller-Mærsk, der naturligvis også havde værfter og aktiviteter mange andre steder i verden. Jeg besøgte ofte vores tyske søsterværft i Stralsund.

Det lå jo tæt på Danmark langs den smalle, nordtyske kyststrækning, så det gav god mening at se mod Nordtyskland dengang. Det gør mange danske virksomheder også i dag. Men måske danske virksomheder glemmer, at der også er et Tyskland på den anden side af Hamborg?

Det stærke bånd skal udnyttes

I Dansk Metal har vi set på, hvor eksporten til Tyskland går hen. Den samler sig særligt om de tre nordlige delstater: Schleswig-Holstein, Hamburg og Niedersachsen.

De tre delstater står for mere end fire ud af ti danske eksportkroner, selvom de kun udgør godt 15 procent af den samlede tyske befolkning.

Tænk engang, hvis vi var lige så gode til at eksportere til resten af Tyskland. Hvis danske virksomheder var lige så dygtige til at eksportere til Sydtyskland, som vi er til Nordtyskland – ja, så kunne vi altså score en gevinst på 19.000 gode danske arbejdspladser og 32 milliarder kroner.

Temadebat

Hvordan får vi sparket mere liv i eksporten til Tyskland?
Tyskland var Danmarks største eksportmarked frem til 2020, hvor USA overtog førstepladsen.

Dansk erhvervsliv forsøgte i efteråret 2021 sig med et storstilet eksportfremstød i Tyskland, hvor 51 virksomheder deltog. Senest har regeringsskiftet i Tyskland givet håb, eftersom at socialdemokraterne er kommet til magten og har udpeget Robert Habeck, der kommer fra Flensborg, som tysk klima- og erhvervsminister.

Ifølge Dansk Metal er der et enormt, uforløst potentiale i Tyskland. For hvis Danmark bliver lige så dygtig til at eksportere til Sydtyskland som til Nordtyskland, kan landet ifølge organisationen hente 19.000 arbejdspladser og 32 milliarder kroner.

Altinget Erhverv giver ordet til borgmestre, folketingsmedlemmer og interesseorganisationer, som i en temadebat vil komme ind på, hvordan de vil få sparket mere liv i eksporten til Tyskland.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Og Danmark har faktisk gode muligheder lige nu. Tyskerne har nemlig fået ny kansler, socialdemokraten Olaf Scholz. Han er gammel borgmester i Hamborg, så han er næppe ked af de stærke danske bånd til det nordlige Tyskland.

Og såmænd om ikke også den spritnye tyske økonomi- og klimaminister, Robert Habeck, har boet mange år i Flensborg tæt på den danske grænse.

Han har studeret på Roskilde Universitet, og han kan sågar tale dansk. De stærke bånd skal vi danskere i den grad udnytte. Og med de nye vinde, der blæser over Tyskland, ligger der også et stort potentiale længere nede i vores naboland.

Danmark skal hægte sig på den tyske motor

Jeg har tidligere i Altingets spalter peget på det helt akutte behov for at digitalisere Tyskland og ruste Tyskland til en teknologisk fremtid.

Derfor er det meget positivt, at den nye tyske trafiklyskoalition sætter digitalisering og teknologi helt op som ét af de vigtigste emner for den nye regeringsperiode.

Godt nok er Tyskland det europæiske land med flest nye robotinstallationer i 2019, men det skyldes særligt deres store bilindustri og naturligvis landets størrelse. Men Tyskland halter altså bagefter globale konkurrenter som Kina, USA, Japan og Sydkorea på installation af robotter i resten af industrien.

Uden en stærk og teknologisk industri i Tyskland bliver det svært for danske virksomheder at realisere det store potentiale for eksport som underleverandører til vores sydlige naboer.

Nu skal vi i Danmark være klar til, at den nye tyske regering sætter gang i digitaliseringen. For når først den tyske industrimotor begynder at køre hurtigere, bliver det endnu vigtigere for danske virksomheder at koble sig på toget og udnytte hele tysklandskortet.

350.000 kvadratkilometer skal udnyttes

Det samme gælder naturligvis den grønne omstilling. Vi har en stærk, grøn førerposition i Danmark, og det er vi stolte af i Dansk Metal.

Vi står altså med alle muligheder for at øge vores eksport til Tyskland i de kommende år

Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

Det er jo vores medlemmer – industriteknikeren, smeden og svejseren – der står ude på virksomhederne i produktionsdanmark og skaber fremtidens grønne eksporteventyr.

Både på Grundfos, Vestas, Danfoss og de små og mellemstore virksomheder. Her er det også godt nyt, at den nye tyske regering sætter den grønne omstilling i sjette gear. Både for klimaet og for danske arbejdspladser.

For som grønt foregangsland, der producerer de grønne varer, som skal bruges til at få mere vedvarende energi og til at gøre vores boliger grønnere, kan det give masser af muligheder for dansk eksport. Det samme gælder for så vidt i Europa med den nye Fit for 55-klimapakke.

Vi står altså med alle muligheder for at øge vores eksport til Tyskland i de kommende år. Da jeg selv var tillidsmand på Lindøværftet, gav det god mening at styrke båndene til kollegaerne på vores søsterværft i det nordtyske.

Men i fremtiden bør danske virksomheder og danske politikere i endnu højere grad sætte som ambition, at vi fra dansk side udnytter alle muligheder på de mere end 350.000 kvadratkilometer, som vores store nabo mod syd fylder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

0:000:00