Dansk opbakning til budgetkompromis

BUDGET: Danmark undlod i første omgang at stemme i Rådet, da der blev stemt om næste års EU-budget. Nu tilslutter det europolitiske flertal i Folketinget Rådets kompromis. EL, DF og LA kritiserer ”stigende budget”.
Danmark er nu klar til at bakke op om medlemsstaternes kompromis forud for de videre forhandlinger om EU's budget næste år.
Danmark er nu klar til at bakke op om medlemsstaternes kompromis forud for de videre forhandlinger om EU's budget næste år.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Det er som om, det kun ligner, beløbet falder til EU, mens det i virkeligheden ikke er tilfældet. Det stiger.

Pia Adelsteen (DF)
EU-ordfører
Fakta

EU's budget 2014

EU's budget for 2014 er det første inden for den nye langsigtede budgetramme fra 2014-20. I EU-Kommissionens udspil skal rammen for EU's budget næste år være 142,5 milliarder euro. I medlemsstaternes kompromis lægges der op til, at beløbet skal være 1.061 millioner euro mindre.  


Kilde: Finansministeriet
Der er dansk støtte til medlemsstaternes kompromis til EU's budget for 2014. Det står klart, efter den danske position lettere forsinket var på dagsordenen i Europaudvalget.

Hele processen omkring næste års EU-budget er kommet noget sent i gang, da en aftale om EU's langsigtede budget fra 2014-20 først skulle på plads. Forløbet endte med at betyde, at den danske regering tog et "parlamentarisk forbehold" - det vil sige undlod at stemme, da ministeren ikke havde nået at få et mandat i Europaudvalget - da medlemslandene fastlagde deres position før sommerferien til de kommende forhandlinger med Europa-Parlamentet.

Mandatet har finansminister Bjarne Corydon (S) nu fået, og det betyder, at Danmark støtter den linje, de øvrige medlemsstater blev enige om, og som lægger op til en yderligere reduktion af budgettet i forhold til EU-Kommissionens udspil.

Støtter Rådet 
Under forhandlingen i Europaudvalget roste finansministeren, at medlemsstaternes kompromis også tager højde for uforudsete udgifter.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00