Dansker indsat som ny EU-repræsentant i Makedonien

Den erfarne danske diplomat Peter Moesgaard Sørensen overtog mandag den 28. februar posten som EU-ambassadør i Makedonien.
Fakta

Om Magasinet rØST:

Magasinet rØST er et internetmagasin om Østeuropa, der har som formål at nuancere billedet af en række lande i Østeuropa, der fortjener at blive set i et nyt lys. For heller ikke Østeuropa er, hvad det var engang.

Peter Sørensen, 43, er en rutineret diplomat på Balkan. Fra 2002 til 2006 ledte han EU-kontoret i Pristina og har siden arbejdet som Javier Solanas særlige udsending i Beograd og som rådgiver for EULEX. Han er den første dansker, der er har fået en ambassadørtitel i EU's nye udenrigstjeneste under ledelse af Catherine Ashton.

Han overtog posten efter irlænderen Erwan Fouere, der har siddet som EU-ambassadør siden 2005. Foueres senere år på posten var kendetegnet ved stor kritik fra den siddende regering i Skopje. Premiereminister Gruevski har ved flere lejligheder beskyldt Fouere for at blande sig i den politiske debat og støtte den politiske opposition.

Peter Sørensen kommer til Makedonien på et politisk anspændt tidspunkt. Regeringen og oppositionen udkæmper i øjeblikket en politisk kamp om datoen for afholdelsen af parlamentsvalg. Det største oppositionsparti, Socialdemokratiet, har siden januar boykottet den politiske proces og krævet nyvalg.

Makedonien har været officielt kandidatland til EU siden 2005. Landets videre optagelsesforhandlinger er dog flere gange blevet blokkeret af Grækenland pga. stridigheder omkring brugen af navnet Makedonien, som også er navnet på græsk provins.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00