David Camerons umulige mission

BREXIT: Torsdag skal den britiske premierminister David Cameron forsøge at overbevise EU's stats- og regeringschefer om, at Storbritannien skal kunne indføre en fire års optjeningsperiode for sociale ydelser til EU-migranter.

Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Lise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: Et uspiseligt krav står på menuen, når EU’s stats- og regeringschefer torsdag aften skal spise middag sammen i Bruxelles.

På en ellers tætpakket topmødedagsorden har den britiske premierminister David Cameron fået afsat tid til at drøfte den britiske bekymring om immigrationen fra andre EU-lande.

Sidste måned fremsatte David Cameron fire krav til EU-reformer, efter han siden sommeren har turet Europa rundt for at genforhandle Storbritanniens forhold til EU. Genforhandlingen af EU-medlemskabet skal munde ud i en reformpakke så god, at briterne vælger at stemme ja tak til fortsat EU-medlemskab, når de inden udgangen af 2017 skal til folkeafstemning.

Dokumentation

FAKTA: Camerons fire krav til EU-reformer

1. Eurozonen
Storbritannien har, ligesom otte andre lande i EU, ikke indført euroen som valuta, og briterne frygter, at de 19 lande i eurozonen tager beslutninger om euroen, som vil påvirke de øvrige landes deltagelse i det indre marked.

Derfor vil Storbritannien have EU til at indføre principper, som sikrer, at ikke-euro-lande ikke bliver “tromlet” af eurolandene.

2. Konkurrenceevne
Storbritannien vil have EU til at skære ned på unødvendig regulering for at lette byrden på erhvervslivet, så der kan skabes vækst.

3. Suverænitet
a) Storbritannien skal undtages fra princippet om, at EU skal arbejde hen mod en “stadig snævrere union”, som det står skrevet ind i EU’s formålsparagraf.

b) Nationale parlamenter skal kunne spille en større rolle i EU’s lovgivningsproces. Det skal ske ved at indføre en “rødt kort”-ordning, hvor et vist antal af nationale parlamenter kan gå sammen og nedlægge veto mod et EU-lovforslag, så EU-Kommissionen er tvunget til at trække det tilbage.

Det er allerede muligt for de nationale parlamenter at give et “gult kort”, hvilket betyder, at EU-Kommissionen skal tage et lovforslag op til fornyet overvejelse, hvis over en tredjedel af de nationale parlamenter mener, at forslaget er i modstrid med nærhedsprincippet.

4. Immigration
For Storbritannien er det helt centralt at kunne gøre noget for at bremse tilstrømningen af migranter fra andre EU-lande. Særligt vil landet have mulighed for at indføre en optjeningsperiode på fire år for velfærdsydelser, der går til dem på arbejdsmarkedet - de såkaldte “in-work benefits”. Samtidig skal det gøres forbudt at tage børnepenge med ud af landet.

Kilde: David Camerons brev til Donald Tusk, som du kan læse her


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00