Demokratiet i EU skal styrkes

INTERVIEW: Europa-Parlamentet ventes snart at godkende ideen om en paneuropæisk valgkreds. Manden bag forslaget, briten Andrew Duff, håber, det vil skabe mere debat om, hvordan det demokratiske element i EU styrkes.
Morten Øyen

Formålet er at transformere de europæiske politiske partier til "rigtige" politiske partier, som man ser dem i de enkelte medlemsstater. Lige nu fungerer de blot som glorificerede konference-organisatorer.

Andrew Duff
MEP
Fakta

Andrew Duff, 60, er medlem af de Liberale Demokrater i Storbritannien. Han blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 1999, hvor han sidder i den liberale ALDE-gruppe.

Han har siden 2008 været formand for Unionen af Europæiske Føderalister, og var i 2010 med til at skabe Spinelli-gruppen, der har til formål at genskabe ideen om et føderalt Europa. Andre prominente medlem af Spinelli-gruppen er Pat Cox, Joschka Fischer og Jacques Delors.

Andrew Duff sidder i Kommitteen for Forfatningsmæssige Anliggender og var involveret i udformningen af Lissabon-traktaten.

Det er en nærmest erklæret sandhed, at EU har et demokratisk underskud. Det har nu fået den karismatiske britiske MEP Andrew Duff til at fremlægge et forslag til en reform af valgsystemet til Europa-Parlamentet, hvor der introduceres en fælles, trans-national kandidaliste, hvor hele EU udgør en samlet valgkreds.

Fra den fælles paneuropæiske valgkreds skal alle EU-borgerne så vælge 25 parlamentariker fra paneuropæiske partier.

For den erklærede føderalist Andrew Duff er baggrunden for forslaget et forsøg på at skabe reelle europæiske partier, og dermed et fælles europæisk rum for politisk debat, som skal forøge interessen og valgdeltagelsen til Europa-Parlamentet.

Duffs reformforslag behandles i øjeblikket i udvalgene i Parlamentet og ventes at komme til afstemning i løbet af maj. Duff tvivler ikke på, at forslaget vil gå igennem Parlamentet, da det har støtte fra alle de store politiske grupper. Om det vil blive godkendt af Rådet er dog en anden sag.

Altinget | EU har talt med Andrew Duff for at høre om baggrunden for hans forslag og sandsynligheden for at få det gennemført.

Hvad er baggrunden for dit forslag? Hvilken ideologisk tanke ligger der bag?

Det er en ret omfattende pakke af forslag, men hovedelementet i forslaget er at skabe en paneuropæisk valgkreds. Forslaget indebærer, at der vælges 25 ekstra mandater ud fra en transnational liste. Og kandidaterne til denne liste vil blive opstillet og udvalgt af de europæiske partier i Europa-Parlamentet, som EPP (De Europæiske Konservative), PSE (De Europæiske Socialdemokrater) osv.

0:000:00