Denne uge EU (23)

DET SKER: Det europæiske mesterskab i fodbold står på dagsordenen. Både europa- og kulturministeren er kaldt i samråd om deres holdning til dansk ministerdeltagelse ved EM i Ukraine.
Foto: Colourbox
Fakta

Har du arrangementer, der skal med i næste uges oversigt, så skriv til ka[email protected]

Læs mere om arrangementerne ved at klikke på den tekst, som er markeret med fed. 

I EU
Onsdag 6. juni er den danske kulturminister Uffe Elbæk (R) vært ved et inspirations- og dialogmøde i Bruxelles om kulturens rolle i en krisetid. Formålet er at diskutere kulturens potentiale i en tid med stramme offentlige budgetter og høje arbejdsløshedstal i Europa.

Torsdag 7. juni begynder to dages Rådsmøde for Retlige og Indre anliggender. På mødet skal ministrene blandt andet drøfte Schengen-samarbejdet, et europæisk asylsystem og en fælles asyl- og migrationsfond.   

Samme torsdag begynder også to dages Rådsmøde for Transport, Telekomunikation og Energi. 

Christiansborg

Torsdag 7. juni har Udenrigsudvalget kaldt europaminister Nicolai Wammen (S) i samråd om Danmarks holdning til et ministerboykot af EM i fodbold. Spørgsmålet er stillet af Per Stig Møller (K) og lyder: "Vil statsministeren, inden Europamesterskaberne i fodbold begynder den 8. juni i Ukraine, redegøre for sin holdning til en eventuel dansk boykot på ministerniveau af de kampe, der spilles i Ukraine?". Samrådet bliver transmitteret live på ft.dk.
Også Kulturudvalget har sat EM i fodbold på dagsordenen. Fredag 8. juni har udvalget kaldt kulturminister Uffe Elbæk (R) i samråd om hans holdning til at skulle overvære åbningskampen i Ukraine. Spørgsmålet lyder: "I lyset af andre landes afbud - agter ministeren at overvære åbningskampen ved EM i fodbold i Ukraine, og finder ministeren det passende at afholde EM i fodbold i Ukraine, hvor der blandt andet foregår hatecrimes mod homoseksuelle?"

Torsdag 7. juni overrækker europaminister Nicolai Wammen priser til vinderne af fotokonkurrencen EU Snapshots of Your Life. Det markerer samtidig åbningen af en fotoudstilling i Den Sorte Diamant, der løber frem til 24. juni. 

Torsdag 7. juni og fredag 8. juni samles parlamentarikere fra EU til konference i Landstingssalen om reformen af den fælles landbrugspolitik. Blandt konferencens talere er miljøminister Ida Auken (SF) og medlem af Europa-Parlamentet Dan Jørgensen (S). På førstedagen handler konferencen om danske landmænds perspektiv på EU's landbrugspolitik, og hvordan økologi kan benyttes som forretningsmodel i landbruget. På andendagen vender konferencen blikket mod de globale og miljømæssige udfordringer forbundet med landbrugsreformen. Blandt andet vil muligheden for at gøre en del af landbrugsstøtten mere grøn - det såkaldte "greening element" - blive diskuteret.

Fredag 8. juni mødes Europaudvalget kl. 07.00. På dagsordenen står de tre kommende Rådsmøder i Parlamentet for den efterfølgende uge. Det første er Rådsmødet for landbrug og fiskeri, hvor nogle af emnerne på dagsordenen er den fælles landbrugspolitik og fiskeripolitik. Det andet Rådsmøde vedrører miljø og klima, hvor medlemslandenes ministre blandt andet skal drøfte EU's regnskabsregler og handlingsplaner i forhold til drivhusgasemmissioner. Det tredje Rådsmøde, som står på Europaudvalgets dagsorden, er transport, telekomunikation og energi. Et af emnerne for dét møde er Europa-Parlamentet og -Rådets forordning om sikkerhed ved offshore olie og gas prospekterings-, efterforsknings- og produktionsaktiviteter.
Konferencer og møder i Danmark
Mandag 4. juni samles EU's landbrugsministre til et to-dages uformelt ministermøde på dansk jord i Horsens.
Mandag og tirsdag er der uformelt møde om EU's vandpolitik, hvor der især sættes fokus på vandrammedirektivet, oversvømmelsesdirektivet og havstrategidirektivet. På mødet deltager højtstående embedsmænd fra EU-lande, kandidatlande og EFTA-lande samt EU-Kommissionen.
Mandag og tirsdag er der også uformelt møde i det europæiske udvalg for plantelægemidler. På dagsordenen står sikkerhed ved naturlægemidler og overgangen fra traditionelle plantelægemidler til moderne lægemidler.
Onsdag 6. juni er der konference om grænseoverskridende kriminalitet på europæisk plan.
På konferencen vil der blive sat fokus på, hvordan man kan samarbejde mod denne form for kriminalitet, så det bliver mindre attraktivt at slå til imod den danske detailhandel.
Torsdag 7. og fredag 8. juni er der konference om kulturen i Europa, hvor både europæiske politikere, embedsmænd, forskere og kunstnere deltager. På konferencen skal deltagerne især drøfte forholdet mellem de nationale europæiske kulturpolitikker og fremtiden for en samlet kulturpolitik i EU i lyset af et lovforslag fra Unionen. 
Torsdag og fredag holder europæisk netværk for implementering og håndhævelse af miljølovgivning (Impel) generalforsamling. På mødet drøfter de projektforslag og projektresultater udover mulige forslag fra Kommissionen til forbedret implementering og håndhævelse af miljølovningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00