Denne uge i EU (44)

DET SKER: Denne uge er der fokus på G20-topmødet i Cannes, hvor EU's ledere skal fremlægge den nye redningsplan. I Parlamentet er de eksterne relationer på dagsordenen, og Buzek skal bl.a. til Tunesien og Kroatien.
Signe Marie Enghave
Fakta
Hver uge giver Altinget | EU et overblik over de vigtigste begivenheder i det politiske EU.

Selvom der hverken er råds- eller udvalgsmøder, er der mange aktiviteter i EU denne uge. Den vigtigste begivenhed er G20-topmødet i Cannes, hvor EU skal fremlægge den nye redningsaftale, som der længe har været pres på at få i stand. Europa-Parlamentet sætter især fokus på de eksterne relationer denne uge, hvor EP-formand, Jerzy Buzek, både skal besøge Tunesien, Kroatien og Bosnien Herzegovina.

G20-møde i Cannes
Ugens største begivenhed er G20-topmødet i Cannes torsdag den 3. november og fredag den 4. november, hvor verdens 20 største økonomier samles. Hovedtemaet på mødet er den økonomiske krise, og EU's ledere får muligheden for at præsentere den netop indgåede og længe efterspurgte redningsaftale. Desuden har EU fremlagt en række områder, hvor man særligt ønsker at se fremskridt efter mødet i Cannes. Det handler blandt andet om en reform af det internationale valutasystem, styrkelse af reguleringen og overvågningen af finanssektoren og bekæmpelse af klimaændringerne.

Buzek besøger Tunesien
Europa-Parlamentets formand, Jerzy Buzek, har en travl uge foran sig. Han indleder ugen med et besøg i Tunesien mandag den 31. oktober, hvor han skal mødes med landets premierminister, Beji Caid Essebsi, samt unge og almindelige borgere. Buzeks besøg finder sted få dage efter Europa-Parlamentet har uddelt Sakharov Prisen, som i år er gået til fem repræsentanter fra det arabiske forår. Blandt andet er prisen gået til den tunesiske handelsmand Mohamed Bouazizi, som satte ild til sig selv i protest mod ygmygelserne og overgrebene fra de tunesiske myndigheder.

0:000:00