Det EU-kritiske Brexit Party blev valgets helt store britiske vinder

STORBRITANNIEN: Nigels Farages EU-kritiske Brexit Party bliver det største britiske parti efter EP-valget. Samtidig opnår Theresa Mays konservative parti det dårligste valgresultat siden 1832.

Det nystiftede britiske parti Brexit Party ser ud til at blive EP-valgets helt store sejrherre i Storbritannien.

Det står klart efter, at de britiske stemmer fra i torsdags blev talt op natten til mandag.

Partiet, der er stiftet og ledet af den tidligere Ukip-leder og kendte EU-kritiker Nigel Farage, er gået til valg på at løsrive Storbritannien fra Den Europæiske Union. Med 33,3 procent af stemmerne står de nu til at erobre 28 mandater, hvilket gør dem til det største britiske parti i Europa-Parlamentet.

I sin sejrstale i nat kaldte Nigel Farage årsagen til sit partis status som stemmesluger for ”åbenlys”.  

”Partierne Labour og Konservative kan lære en stor lektie fra i aften, men jeg antager ikke, at de rent faktisk vil,” lød det fra Brexitpartiets formand ifølge The Guardian.

Stor lussing til Theresa May
Mens de hardcore britiske EU-modstandere jubler, står det klart, at afgående formand Theresa Mays konservative parti bliver tildelt en historisk vælgerlussing.

Med blot 8,8 procent af stemmerne og en nedgang fra 18 til 3 mandater i Europa-Parlamentet står partiet til at få sit dårligste valg siden sin stiftelse i 1832.  

Helt lige så slemt ser det ikke ud til at ende for partiet Labour, som dog heller ikke kan bryste sig af noget prangende valgresultat med et mandattal, der er blevet knap halveret fra 18 til 10.

Langt mere positivt ser det ud for Remain-partiet Liberaldemokraterne, som med en fremgang fra ét mandat til hele 15 bliver briternes næststørste repræsenterede parti i Europa-Parlamentet.

Dansker valgt ind
Egentlig lå det slet ikke i kortene, at briterne skulle have været ved stemmeurnerne ved EP-valget. Oprindeligt skulle Storbritannien have forladt EU 29. marts, men efter at være blevet udskudt to gange er datoen for udmeldelsen nu ændret til 31. oktober.

Dermed var briterne tvunget til at deltage i europaparlamentsvalget, selvom det kun ser ud til at blive en kort valgperiode for de nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet.

Ét af disse nye medlemmer af Parlamentet er den danske tandlæge fra London Henrik Overgaard-Nielsen, som på trods af blot en måneds medlemskab i Nigel Farages Brexit Party kan glæde sig over at have vundet ét af de 73 britiske sæder i Europa-Parlamentet.

Forrige artikel K fastholder mandat: Vi har ikke valgt den nemme løsning K fastholder mandat: Vi har ikke valgt den nemme løsning Næste artikel Thulesen Dahl efter det “totale nederlag”: Vores klimapolitik har kostet vælgere  Thulesen Dahl efter det “totale nederlag”: Vores klimapolitik har kostet vælgere
Nu skal Merkels afløser findes – igen

Nu skal Merkels afløser findes – igen

FORMANDSKAMP: Tre mænd kæmper om pladsen som arvtager for Angela Merkel, når der i weekenden er landsmøde i CDU. Yderligere to kommer i spil, når snakken falder på, hvem der skal være kanslerkandidat.