Det sker i EU: Holland leder efter Ruttes afløser

Siden 2010 har premierministeren i Holland heddet Mark Rutte. I denne uge skal vælgerne bestemme, hvem der nu skal styre butikken hos en af Danmarks nærmeste allierede. Det sker i en uge, hvor fisk i danske have, udviklingspolitiske forhold i Palæstina og EU-Parlamentets fremtidsdrømme for Unionen også er på plakaten.

Efter 13 år har den hollandske premierminister, Mark Rutte, sagt stop.
Efter 13 år har den hollandske premierminister, Mark Rutte, sagt stop.Foto: Yves Hermann/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 20. november

Nordsøen, Skagerrak og Kattegat er på dagsordenen, når de europæiske landbrugs- og fiskeriministre mandag skal diskutere næste års fiskekvoter. Derefter rykker diskussionen op på land, når ministrene taler nye gen-teknikker, EU’s skovstrategi og en langsigtet vision for de europæiske landdistrikter.

Udenrigsministrene i Det Europæiske Økonomiske Samarbejde, Norge, Island og Liechtenstein, kommer til Bruxelles. De skal blandt andet diskutere økonomisk sikkerhed med EU-Kommissionen og det spanske EU-formandskab. Forud for det er der møde i den samme kreds plus Schweiz med fokus på konflikten i Israel og på Ukraine.

De humanitære aspekter i Palæstina er på dagsordenen, når udviklingsminister Dan Jørgensen (S) møder sine kolleger i Bruxelles. Her skal de også diskutere Ukraines genopbygning og såkaldte ”komplekse miljøer” i Afrika.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00