DF ønsker sig supergruppe yderst til højre i Europa-Parlamentet

VALG: Ønskescenariet for DF er, at de tre nuværende partier på EU-Parlamentets højrenationale fløj lægges sammen, så de kan blive ”en reel spiller” og få mere politisk indflydelse, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Det ville være godt, hvis den EU-kritiske højrefløj kunne stå mere sammen, mener DF's EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. 
Det ville være godt, hvis den EU-kritiske højrefløj kunne stå mere sammen, mener DF's EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er vind i sejlene hos mange partier på den EU-skeptiske højrefløj. Det skal udnyttes bedre efter næste EU-parlamentsvalg, hvis det står til Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.

Han håber på, at DF finder plads i en EU- og indvandrerkritisk supergruppe til højre for den store kristendemokratiske gruppe, EPP. 

Lige nu findes der tre politiske grupper i Europa-Parlamentet, der passer på den beskrivelse. Det er en broget skare, der spænder fra det polske regeringsparti, PiS, flankeret af DF over den italienske Lega, britiske UKIP til Marine Le Pens Rassemblement National. Når briterne – efter al sandsynlighed – forlader EU-klubben inden for kort tid, skal den partipolitiske kabale alligevel lægges om på højrefløjen for at tage højde for UK Independence Party og de britiske Tories’ forsvinden.

Dokumentation

Sådan fungerer de politiske grupper i Europa-Parlamentet
Parlamentet består i øjeblikket af 8 politiske grupper, der samler partier af samme observans. Der skal minimum 25 folkevalgte til at danne en gruppe, og de skal repræsentere mindst 7 lande. De partigrupperne har visse privilegier i form af økonomisk støtte, sekretariatsbistand, taletid i Parlamentet, udvalgsplaceringer med mere. I det nuværende Parlament er den kristendemokratiske EPP-gruppe den absolut største, efterfulgt af socialdemokraterne i S&D.

Sådan ser det EU-skeptiske højre ud i dag i Parlamentet

ECR (Europæiske Konservative og Reformister):
Gruppen blev etableret, da den tidligere britiske premierminister David Cameron trak sit Konservative Parti ud af Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe i protest mod det, han så som en stadig mere EU-føderal retning. I stedet gik han sammen med blandt andre det nuværende polske regeringsparti, PiS, for at skabe det, de kaldte et eurorealistisk fællesskab med mere fokus på nationalstaterne. I 2014 udvidede de kredsen til også at huse Dansk Folkeparti, De Sande Finner og i sommer også Sverigedemokraterne.

EFDD (Europa for Frihed og Direkte Demokrati):
Rygraden i gruppen var britiske UK Independence Party samt den italienske Femstjernebevægelse, suppleret af blandt andre medlemmer af franske Debout La France, tyske Alternative für Deutschland med flere. Gruppen er i højere grad et fornuftsægteskab for at høste privilegier forbeholdt politiske grupper end et politisk fællesskab. Medlemmerne stemmer meget sjældent efter samme linje.

ENF (Nationernes og Frihedens Europa):
Franske Marine Le Pen dannede i 2015 den mest yderliggående højrenationale gruppe i Parlamentet, som består af blandt andre italienske Lega, det hollandske og det østrigske Frihedsparti og belgiske Vlaams Belang. Gruppen er politisk marginaliseret og er ikke lykkedes med at få et eneste ændringsforslag vedtaget siden sin tilblivelse.


0:000:00