Debat

DI: Vi skal forberede os på alle udfald af Brexit

DEBAT: Brexitforhandlingerne nærmer sig nu deadline, men udfaldet er endnu usikkert. Den danske fødevareklynge bør derfor ruste sig til alle tænkelige udfald og håbe på det mindst ringe resultat af et dyrt lærestykke i værdien af frihandel, skriver Leif Nielsen.

Brexitforhandlingerne handler om at begrænse skadevirkningerne for europæerne, mener Leif Nielsen.
Brexitforhandlingerne handler om at begrænse skadevirkningerne for europæerne, mener Leif Nielsen.Foto: Alastair Grant/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Nielsen
Branchedirektør i DI Fødevarer

Storbritanniens udmeldelse af EU fylder meget i den danske fødevarebranche. Og med god grund. Brexit kan nemlig få store konsekvenser for danske fødevarevirksomheders samhandel med Storbritannien.

Storbritannien er et vigtigt og velintegreret samhandelsmarked i EU – og i særdeleshed for Danmark. Hvert år eksporterer fødevareklyngen for cirka 13 milliarder kroner til landet, mens vi importerer for omtrent fire milliarder kroner. Samtidig har danskejede fødevarevirksomheder produktion og videreforarbejdning af varer i Storbritannien, der eksporteres til det øvrige EU-marked.

Danske fødevarevirksomheder er blandt andet bekymrede for, at det bliver besværligt at handle med briterne, og at det kan give en skæv konkurrence, hvis briterne frem over for eksempel ikke skal leve op til de samme høje standarder for fødevareproduktion som medlemmerne af EU.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Alt kan ske
Brexitforhandlingerne nærmer sig nu deadline, men meget er endnu usikkert. Det nuværende britiske, konservative regeringsparti er i intern strid om det fremtidige forhold til EU, og det kan blive svært at få en aftale med EU igennem det britiske parlament.

Derfor er det vigtigt, at både virksomheder og myndigheder herhjemme forbereder sig på alle udfald. Herunder også på risikoen for, at parterne ikke bliver enige om en aftale, og at Storbritannien dermed bliver et tredjeland i forhold til EU allerede per 30. marts 2019. Det vil blandt andet medføre, at Storbritannien og EU skal handle med hinanden under WTO-vilkår.

Hvis der ikke kommer en aftale, vil omkostningerne ved handel med Storbritannien stige, særligt som følge af tekniske handelshindringer, told og toldadministration.  

Leif Nielsen
Branchedirektør i DI Fødevarer

Det er klart, at det er den værst tænkelige situation, men ikke desto mindre er det et reelt scenarie, som vi må forberede os seriøst på i fødevarebranchen.

Hvis der ikke kommer en aftale, vil omkostningerne ved handel med Storbritannien stige, særligt som følge af tekniske handelshindringer, told og toldadministration.

EU's toldunion
Danske virksomheder betaler som bekendt ikke told på varer, der handles inden for EU’s indre marked, ligesom de også undgår besværlige procedurer i forhold til moms og told. Efter alt at dømme forlader Storbritannien EU’s toldunion, og det bliver dermed langt mere bøvlet og dyrt for en lang række danske fødevarevirksomheder, der for eksempel skal begynde at håndtere toldpapirer, når de handler med Storbritannien.

Det kan være nyt territorium for en del fødevarevirksomheder. For dem vil det betyde nye, tidskrævende og dyre procedurer. Der skal udarbejdes tolddokumenter, der også skal tjekkes ved grænsen. Told og toldprocedurer kan altså blive en omkostningsfuld affære for virksomhederne, hvilket kan få betydning for konkurrenceevnen.

Det mindst ringe resultat
Jeg vil opfordre fødevarevirksomheder og -myndigheder til at forberede sig på, at Brexit medfører væsentlige forandringer. Forhandlingerne kan gå mange veje, og derfor vil det være en god ide, at man som virksomhed har en plan klar; både for den situation, hvor Storbritannien ryger ud af EU 30. marts 2019 uden en aftale, og for den situation, hvor en aftale kommer på plads, og vilkårene for handel med Storbritannien - efter en overgangsperiode med status quo - ændrer sig per 1. januar 2020.

Uanset hvad, er det vigtigt, at vi blandt andet forbereder os på det scenarie, at vi skal kunne håndtere toldpapirer. Det kan nemlig være med til at bremse eksporten, hvis vi ikke er rustet til det. Her er det vigtigt, at vi ikke løber tør for kompetencer.

Når alt kommer til alt, handler Brexitforhandlingerne om at begrænse skadevirkningerne – om at nå det mindst ringe resultat. Uanset hvad udfaldet bliver, er det et dyrt lærestykke i værdien af frihandel.

Dokumentation

29. marts 2019 forlader Storbritannien det europæiske samarbejde. Deadline for en aftale om Brexit nærmer sig derfor med hastige skridt.

Når briterne og EU-toppen ikke til enighed om en aftale, vil Storbritannien og EU skulle handle med hinanden på WTO-vilkår.

Altinget: fødevarer sætter over de kommende uger fokus på Brexits mulige konsekvenser for den danske fødevareklynge. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Nielsen

Branchedirektør, DI Fødevarer
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00