Direktør i tænketank: Det er på tide at droppe dansk grænsekontrol

DEBAT: EU har vist handlekraft og fået god kontrol med vores ydre grænser. Derfor bør vi fjerne grænsekontrollen, der ingen saglige argumenter har længere, men bare er udtryk for symbolpolitik, skriver direktør i Tænketanken Europa. 

Af Bjarke Møller
Direktør, Tænketanken Europa

Det er snart på tide at overveje, om den midlertidige danske grænsekontrol til Tyskland stadig giver mening.

Takket være en stribe effektive tiltag fra EU's side er det nemlig lykkedes at nedbringe antallet af flygtninge og irregulære migranter over Middelhavet i rekordtempo.

Hvor der i 2015 kom over 1,1 million mennesker over Middelhavet, ender tallet i år nok under 150.000. Som følge heraf har vi også set kraftige fald i antallet af asylansøgere, og for Danmarks andel er antallet nu lavere end tilbage i 2008.

Undervejs har de politiske uenigheder været store, og krisetopmøder har stået i kø, mens diplomaterne har brugt uanede af timer på at finde nogle holdbare kompromisser.

I dag må vi konstatere, at det har virket.

EU har vist handlekraft
EU har lukket VestBalkan ruten, indgået en effektiv aftale med Tyrkiet, hjulpet Libyens kystvagt, destrueret hundredvis af menneskesmuglerbåde i Middelhavet, sikret over et dusin hjemsendelseaftaler og etableret et fælles europæisk kyst og grænseværn, der med Frontex har styrket kontrollen med de ydre europæiske grænser.

Mens populister og højreekstremister rundt om i Europa står og råber op, har EU faktisk vist handlekraft og leveret løsninger, der begynder at virke. Big time.

Senest har Kommissionens formand Jean-Claude Juncker oveni anbefalet, at EU udbygger Frontex fra 1700 til hele 10.000 mand.

Hvor tit hører vi danske politikere sige tydeligt tak til EU-fællesskabet, fordi det hjælper os med at sikre de ydre grænser, i stedet for selv at tage æren?

EU har god kontrol med ydre grænser 
Den tyske forbundskansler Angela Merkel er undervejs blevet udskældt som den allerstørste syndebuk, fordi hun i august 2015 rakte armene ud og sagde: Wir schaffen das.

Siden da har dette moment af generøsitet og medmenneskelighed delt europæerne.

I dag kan Merkel vel næsten tillade sig at sige: Wir haben es geschafft.

Selvfølgelig er der udfordringer i fremtiden, og nogle maler fanden på væggen, men faktum er, at EU har ret godt kontrol med de ydre grænser lige nu.

Så godt, at nogle ligefrem kalder det et Fort Europa.

Danmark må overkompensere
Selvfølgelig er der stadig meget mere, der kan og bør gøres i bestræbelserne på at opbygge en mere robust asyl- og udlændingepolitik, som gør EU-landene bedre i stand til at håndtere de fremtidige udfordringer.

Danmark er desværre forbeholdsramt og temmelig marginaliseret i den debat, så vi må håbe, at de andre EU-lande når til enighed om fornuftige og sammenhængende løsninger.

Danmark må hjælpe til, når vi kan.

Og nogle gange overkompensere, som vi har gjort det i forhold til EU's nye Africa Trust Fund.

Vi skal væk fra adhoc-politikken 
Investeringer, et tættere økonomisk partnerskab og bedre handelsaftaler med Afrika er vigtige, så incitamenterne til at migrere bliver mindre.

Man bør også overveje at få oprettet nye civiliserede modtagecentre og udrejsecentre i Nordafrika.

Det kommer til at koste penge, og senest har EU indledt en dialog med Egypten om et samarbejde, der bygger videre på erfaringerne fra Tyrkiet aftalen.

Det fremskudte grænsesamarbejde, der fjerner menneskesmuglernes incitamenter, og samtidig åbner legale veje for andre, såsom kvoteflygninge, kan tage toppen af presset udefra.

Der findes ikke enkelte og lette løsninger, men gennem EU kan vi forhåbentlig få sammenhængende og robuste svar.

Det er på tide, at vi kommer væk fra adhoc- og anekdote politikken på dette område.

Selv om der åbenlyst er uenigheder i EU-kredsen, er de konkrete resultater siden 2015 dog så imponerende, at al snak om EU som syndebuk burde skammes ud.

Ingen saglige argumenter tilbage for grænsekontrol 
Og det bringer mig tilbage til den danske grænsekontrol.

De saglige argumenter for at bevare den er faldet bort.

Da regeringen forlængede den i foråret, sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at der er "stadig pres på Europas ydre grænser og udfordringer med migranter, der flytter sig op gennem Europa. Samtidig er der fortsat en alvorlig terrortrussel mod Danmark, hvilket gør grænsekontrollen nødvendig."

Presset er til at overse nu, og som EU-landenes ledere fastslog på Salzburg-topmødet forleden, er antallet af irregulære grænsegængere "endda lavere end i årene før krisen".

Den anden del af forklaringen er også ved at blive udhulet.

I 2017 døde 68 mennesker i hele EU-landene som følge af terror, og det var under halvt så mange, som mistede livet i den danske trafik alene.

Europols indsats mod terrorismen begynder at virke.

Aldrig før har EU-landene delt flere informationer og data på tværs af grænserne end i dag, og sidste år blev over 1200 personer anholdt mistænkt for terrorisme, og heraf var to tredjedele i Frankrig og Storbritannien.

16 procent af alle terrorforsøg i 2017 kom fra Jihad-terrorister, konkluderer Europol i en rapport, mens 67 procent kom fra separatistiske og nationalistiske grupperinger.

Tankevækkende læsning i disse tider.

Risikoen for kriminalitet har aldrig været lavere 
Frygten for en enkelt syrisk tændstikmand anholdt i Rødby bør ikke overskygge glæden over de mange, der pågribes og afsløres i EU-landene.

På grund af effektivt politi- og efterretningsarbejde og veludviklet deling af data via EU's databaser har vi fået langt mere sikkerhed i Europa.

Idag lever vi på verdens fredeligste og sikreste kontinent, og aldrig før har risikoen for at blive udsat for kriminalitet været lavere for borgerne i Danmark.

Og EU's Europol-samarbejde og Schengen-databaser er effektive instrumenter i kampen mod kriminaliteten over grænserne, og EU's ETIAS visumsystem ved de ydre grænser er sammen med EU's Eurodac database over asylansøgere også noget, som Danmark drager fordel af.

Grænsekontrollen ligner mere symbolpolitik 
Det er på høje tid, at politikken i højere grad bygger på fakta, rationalitet.

Det gælder også debatten om den midlertidige grænsekontrol, der ad flere omgange er forlænget med brædder.

Den har også haft en høj pris, som man taler alt for lidt om.

Ikke kun er det et dårligt signal at sende vil vores naboland, Tyskland, der er Danmarks største eksportmarked. Den binder også et helt politidistrikt på at lave tilfældig stikprøvekontrol ved grænsen, mens der opstår tocifrede fald i sigtelsesprocenten for grov kriminalitet, hærværk og tyveri i Danmark.

Noget der reelt svækker borgernes sikkerhed og tryghed i stedet for at øge den.

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse var et midlertidig svar på krisen i 2015, men den er efterhånden mere symbolpolitik end realpolitik.

Eller som Inger Støjberg meget præcist svarede i et svar til Folketinget 30. august 2018: "Presset på vores grænser er taget af."
 

Forrige artikel Helveg: Frygten for migration har forgiftet europæisk politik Helveg: Frygten for migration har forgiftet europæisk politik Næste artikel Danmarks Fiskeriforening: Til havs er Danmark europamestre i Natura 2000 Danmarks Fiskeriforening: Til havs er Danmark europamestre i Natura 2000
 • Anmeld

  Tomas Dyrbye

  Enig - stop grænsekontrollen

  Super godt indlæg. Enig - den grænsekontrol er ikke længere nødvendig.

 • Anmeld

  J.Larsen

  Man har hørt det før..

  Men det bliver det ikke mere sandt af. Bjerke Møller forholder sig til fakta som fanden til biblen, for fakta er at EU IKKE har styr på de ydre grænser, hvorfor ellers bede om en udvidelse fra 1500 til 10 000 mand!+ Dernæst citat"Senest har Kommissionens formand Jean-Claude Juncker oveni anbefalet, at EU udbygger Frontex fra 1700 til hele 10.000 mand." ja og grunden til dette er IKKE at styrke kontrollen af den ydre grænse, nej formålet er klart at overtage bevogtningen af de indre grænser, og her tænkes især på de Ungarske grænser.... det er derfor at der også er stillet forslag om at EU skal overtage bevogtningen af de indre grænser ... men det ved Bjarke Møller jo godt men tier, for hans våde drøm er jo at blive en vasalstat i EU.. og hans vrøvlerier og vildledning fortsætter med denne "flotte" udtalelse, citat "I dag kan Merkel vel næsten tillade sig at sige: Wir haben es geschafft." næppe og jeg kan garantere for at der ikke er mere end 2 håndfulde i hele Tyskland der vil sige dette, tværtimod...og i EU er man meget optagert af begrebet "fake news" og her ser vi en mester udi netop Fake News citater som "faktum er, at EU har ret godt kontrol med de ydre grænser lige nu." og "Danmark er desværre forbeholdsramt og temmelig marginaliseret i den debat" og endvidere "Der findes ikke enkelte og lette løsninger, men gennem EU kan vi forhåbentlig få sammenhængende og robuste svar" disse svar viser at han er helt væk, EU er, stadig ikke efter 3 år blevet enige om noget, der er blot tale om "brandslukning" og historierne kommer frem hver eneste uge at der igen er et fyldt skib med migranter der er samlet op, hver gang, får vi en "historie fra de varme lande" stukket i hovedet med oplysninger om mange kvinder og børn.. og når billederne kommer frem er det ene mænd i deres bedste alder...Fake news Bjarke!!! Endvidere omtraler han at truslen er faldet, tja, ifølge FET og PET er den uændret og har været det siden Muhammedkrisen...men måske Hr Møller ikke har hørt om den??? resten af indlægget fra hr Møller er spækket med Fake news, fordrejning af fakta og decideret løgn, blot for at hans egen utopi kan fremstå som det eneste rigtige.....jeg vil ikke engang kalde han hofnar, for de havde i deres tilgang i deres løjer en vis portion sandhed, det er Møller klinisk renset for. man må dog komplimentere hans læremester Stine Bosse, for at havde gjort et godt stykke arbejde...

 • Anmeld

  Niels O

  Enig

  Helt enig med Bjarke Møller.

 • Anmeld

  Mogens · Bertelsen

  EU .

  Hold da helt kæft,. Sikke en gang EU propaganda. Man skulle tro BM har stået i lære hos Goebbels eller Pravda !!
  Det meste er ønsketænkning, ikke fakta !!

 • Anmeld

  Erik Graversen · Dansker.

  For højt CO2 indhold.

  Er der ikke end er kan åbne lidt for denne tank der, så manden kan få lidt ilt?

 • Anmeld

  Christian X

  Det er på tide at droppe lobbyist

  "Tænketanken" Europa. Hvor mon denne propaganda tank får sine midler fra.
  Tænk at danskere skal finansiere denne EU-lobbyist, hvis program ville udrydde nationalstaten Danmark.

 • Anmeld

  Carsten W.

  Himmelråbende.

  Herr Bjarke Møller er da helt væk fra lystavlen.
  Mage til virkeligheds fornægtende artikel skal man lede længe efter.
  Kan kun give J. Larsen, Mogens, Peter, Erik Graversen og Christian X fuldstændig ret.
  "Tænketank" ja man undres over navnet.

 • Anmeld

  Krister Meyersahm

  Adgangskontrol.

  Det er nu meget trygt at have en årvågen dørmand ved indgangen og betænker den rigorøse udgangskontrol vi alle skal igennem når vi forlader landet, ja så klarer vore gæster også lidt kontrol.

 • Anmeld

  Kim Kaos

  Tænketank????

  Der bliver åbenbart ikke tænkt særligt dybt i den såkaldte tænketank Bjarke Møller er direktør for.

  EU har ikke styr på de ydre grænser.

 • Anmeld

  Jens Beck Madsen

  Tænketanken" Europa..

  Tænketanken" Europa, udtaler at Europa har styr på det ;-)
  Ja så kan kan vist ikke blive mere farvet, men den er jo ikke kun de ydre grænser der er problemet der er langt over 1.000.000 uregistrerede migranter i eu, hvad med dem?

  At der så slet ikke er styr på de ydre grænser er en helt anden snak, for FRONTEX har jo ikke lavet andet end at agere færgerute for MIGRANTER

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Tænketank EU s påstand er ikke holdbart med hensyn til EU har lukkede de ydre grænser

  Det må være lidt af en nyhed for Italien og Grænkenland at de ydre grænser til EU er lukket i følge Bjarke Møller - og det var bestemt ikke nyheden da News omtalte en rapport om hvilke dårlige levevilkår flyvningen havde det i en EU drevet flygningelejrer i Grænkland.
  Den svenske socialdemokratisk fortalte og argumenterede for, at det skulle være EU som løste asyl og flygtningeproblemet og han blev beskyldt for ikke at leve i virkeligheden og nogle lavede grin med hans løsningsforslag.
  I Danmark har bl.a. Enhedslisten og nogle debatører og forfatter tilsluttede den opfattelse den opfattelse at det er EU som skal løse det påståede problem.
  Det er til trods for der er en stor uenighed blandt medlemslandene i EU om bl.a. fordelingen af flygtningen og hvilke kriterier det evt. skal ske efter.
  Ved at overlade det til det overstatslige fjerne man ganske vist et område, der sætter sindene i kog - men man undergraver to andre ting - nemlig demokratiet og staternes ret til at bestemme, hvem de ville have eller tage i mod i deres land ( den ret er udhulet af EUs krav om fri bevægelighed)
  Som verdensborgere forstår jeg ikke at man arbejder for at fordelingen af de mange millioner flygtninge sker på verdenens plan - og ikke nu hvor det er få lande eller såkaldte eftertragtede asyl lande ikke står alene med at løse en opgave - der har og giver store problemer og konflikter
  Bjarke Møller er ivrige fortaler at afskaffe retsforbeholdene og ville helt ind i kernenen i EU - og formentlig ønsker sig en forbundsstat.
  Det er ok at have den politiske overbevisning, ligesom det er ok at have den modsatte holdning, men det er lidt falsk at sælge sine bias ved at bruget betegnelsen tænketank.
  Det kan forlede nogen til at tro, at udsagn fra tænketanke er baseret på saglig og upartisk videnskabelige metoder - hvilket det langt fra er tilfældet

 • Anmeld

  Lars Aarup · Fhv byrådsmedlem DF

  Vågn dog op til virkeligheden

  Der er absolut ikke styr på de ydre grænser, det er dog en absur tankegang

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Indlægget er falskt! Sørgeligt hvorledes plutokratiske antidanske organisationer forsøger at manipulere debatten , mht. falsk humanisme. Ingen køber vrøvlet!

  Det strømmer stadig ind med indvandrer. Der er ikke kommet kontrol på?!

  Man glemmer tit på hvorledes især Spanien-italien lynhurtigt har gjort millioner af dem til statsborgere? Også kommer de her som spanier-italienere mv.

  Grænsekontrollen skal udvides. Hver eneste skal gennemtjekkes.

  Så får vi også bugt med indbrudsbølgen. Danmark har EU rekord her fra uintergrebare østeuropæriske og baltiske. 3 gange så mange indbrud per capita som Tyskland bare. Såvel som meget anden kriminalitet.

  Pengene sparet i fængselssystemet ,vil alene kunne betale for total grænsekontrol.
 • Anmeld

  Jørgen Mikkelsen

  Begynder at virke....?

  Bjarke Møller giver jo selv svaret på, at vi ikke skal hæve grænsekontrollen. Når noget begynder at virke, virker det jo ikke. Nej vi skal være helt sikker på at EU sikrer de ydre grænser før vi afskaffer grænsekontrollen. https://www.facebook.com/politiksporet/

 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  tilSe venligst denne vidio https://youtu.be/JjCongvn9-w

  EU har begået en uoprettelig fejl som ødelækker vores gode velfærd og demokrati. ved at fjerne vores inder landegrænser og ikke samtidig sørge for at EU ydre grænser fungeret.
  Som har bevirket en massiv indvandring fra Mellemøsten med stort set kun muslimer.
  og
  jeg syntes med al respekt ikke, når sandheden skal frem, at de flygtninge vi modtage og har modtaget.

  På nogen måde, ligner eller agere som reelle Flygtninge.
  Der er noget galt.

  Kære:
  Egohumanister, Venligboer, politisk-korrekte og andet godtfolk. Jeg beder jer, Se virkeligheden som den er.

  Jeg syntes i agerer lige som i kejserens nye klæder.
  Bortset fra at det guld i sælger, er byttet ud med vores gode velfærd og demokrati.

 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  Ja til vores gode friheden og Et stort nej til islam.

  https://youtu.be/JjCongvn9-w

  Se venligst denne video