Kommentar af 
Kirsten Malling Biering

Eks-ambassadør i Frankrig: Macron og Le Pen - mere forskelligt bliver det ikke

Tv-duellen mellem Marine Le Pen og Emmanuel Macron onsdag aften efterlader et indtryk af to helt modsatrettede politiske programmer. 

Tv-duellen mellem Le Pen og præsident Macron ser den ud til at bekræfte en vælgertendens i den siddende præsidents favør.
Tv-duellen mellem Le Pen og præsident Macron ser den ud til at bekræfte en vælgertendens i den siddende præsidents favør.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Kirsten Malling Biering
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Marine Le Pen, yderste højres Rassemblement National, og den siddende præsident Emmanuel Macron, partiet LREM bestående af centrum-højre og knap så mange centrum-venstre-kræfter, mødes i det franske præsidentvalgs sidste og afgørende runde nu på søndag.

Siden 1974 har tv-debatten mellem slutrundens deltagere været et mediemæssigt højdepunkt - Mitterrand-Giscard d´Estaing, Mitterrand-Chirac, Chirac-Jospin. Lige der var de to deltagere i 2022 nok ikke, selv om de franske tv-kanaler talte sekunderne ned til udsendelsen, som var det til en boksekamp, her bare få dage før den endelige afgørelse.

Det er ikke altid muligt at høste mange nye stemmer så sent i forløbet, men hvis man klarer tv-debatten dårligt, kan man til gengæld miste en del. Det måtte Le Pen sande i 2017, hvor hun både var alt for aggressiv over for modstanderen Macron og alt for tynd i papirerne, når det kom til politikkens tekniske detaljer. Hun har selv kaldt det en fiasko, som hun - efter sigende - end ikke har ønsket at se igen.

Derfor fik de franske vælgere en Le Pen i 2022-udgaven, der stadig godt kunne give en lige højre, men som ellers holdt sig pænt tilbage. “De er blevet mere disciplineret denne gang”, bemærkede Macron sylespidst.

Når Macron ikke belærte og udfordrede, lagde han ansigtet i bekymret-ironiske folder, der allerede er blevet et meme på nettet. Le Pen befandt sig tydeligt mindre godt tilpas.

Kirsten Biering

Hun var også blevet mere sikker, men var her og der fortsat ved at miste balancen, mens hun præsenterede et program, som præsidenten systematisk og temmelig muskuløst løftede op og viste hullerne i.

Le Pens plan for pension og tilbagetrækning betyder i realiteten, at man når at blive 67 år, hvis man begynder at arbejde sent, ikke sandt, Madame? Hvis EU’s Indre Marked er en skændsel og import af olie og gas over den franske grænse betyder miljødøden, hvorfor så love at sænke moms på energiprodukter? Hvad var det også lige med det partilån i Moskva - er Vladimir Putin Deres bankforbindelse, Madame Le Pen?

Eksemplerne var mange. Og når Macron ikke belærte og udfordrede, lagde han ansigtet i bekymret-ironiske folder, der allerede er blevet et meme på nettet. Le Pen befandt sig tydeligt mindre godt tilpas.

Ifølge opinionsmålinger er Macron da også kommet ud af tvekampen som vinder. Og måske ikke mindst vigtigt selv hos vælgere, der lagde deres stemmer hos Jean-Luc Mélenchon i præsidentvalgets første runde, og som meget gerne skulle lokkes til. Men han forstærkede uden tvivl også indtrykket af elite og arrogance hos de rigtig mange, der ikke bryder sig om ham.

Debatten står især tilbage som en langt skarpere tegning af to helt modsat rettede politiske programmer. Le Pen har i den seneste tid kastet et forsonende slør ud over flere af sine politikpunkter, hvad enten det er muslimsk hovedbeklædning, afmontering af alle Frankrigs vindmøller, eller for den sags skyld fransk deltagelse i EU.

Når det drejer sig om utilfredse vælgeres oplevelse af uretfærdighed og stramme vilkår, er det nok ligegyldigt, hvor meget præsidenten vifter med statistikker. 

Kirsten Biering

Her vendte hun tilbage til udgangspunktet, og kom hun det ikke selv, hjalp Macron på vej med Le Pens valgprogram i hånden. Men når det drejer sig om utilfredse vælgeres oplevelse af uretfærdighed og stramme vilkår, er det nok ligegyldigt, hvor meget præsidenten vifter med statistikker. Det afgørende er indtrykket af at blive hørt med den folkelige empati, som Le Pen mester en del bedre end Macron.

“Et år- to år- fem år mere”, har Macron-tilhængere sunget ved de store valgmøder. Det er det mest sandsynlige, at Emmanuel Macron får netop det. Hvis ikke tv-debatten gjorde andet, ser den ud til at bekræfte en vælgertendens i den siddende præsidents favør. Men det vil ikke blive en lettere opgave i det splittede Frankrig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marine Le Pen

Partileder, Rassemblement National

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Kirsten Malling Biering

Seniorrådgiver, Tænketanken Europa, ass. seniorrådgiver, DIIS, fhv. ambassadør i Frankrig og Sverige
cand.mag. i russisk og kunsthistorie (Københavns Uni. 1980)

0:000:00